Un bărbat ce susține că a fost bruscat de jandarmi la protestul față de proiectul Roșia Montană va depune plângere

Un bărbat ce susține că a fost bruscat de jandarmi la protestul față de proiectul Roșia Montană va depune plângere
Un bărbat care susține că a fost bruscat de jandarmi, la protestul față de proiectul Roșia Montană desfășurat duminică la Cluj-Napoca, a declarat că va depune plângere împotriva jandarmilor și că și-a scos certificat medico-legal de la IML, care atestă că a suferit "leziuni traumatice".
Publicat: 04/11/2013, 13:22
Actualizat: 04/11/2013, 13:22

Un bărbat care susține că a fost bruscat de jandarmi, la protestul față de proiectul Roșia Montană desfășurat duminică la Cluj-Napoca, a declarat că va depune plângere împotriva jandarmilor și că și-a scos certificat medico-legal de la IML, care atestă că a suferit „leziuni traumatice”.

Radu Costea, un protestatar care reclamă că a fost bruscat, duminică seară, de jandarmi și scos din mijlocul mulțimii care blocase traficul rutier în fața Prefecturii Cluj, a declarat, luni, la finalul întâlnirii pe care o delegație a protestatarilor a avut-o cu prefectul Ioan Gheorghe Vușcan, că jandarmii l-au îmbrâncit și l-au târât în fața instituției, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vorbeam la telefon și au venit de pe trotuar, direct spre mine, patru sau cinci jandarmi, m-am speriat și am auzit că au spus «Treci aici». M-au îmbrâncit, m-au luat pe sus, am căzut și au vrut să mă smulgă din mulțime, m-au târât spre Prefectură. Am reclamat dureri la mână. Mi-am scos certificat de la IML care arată că am suferit leziuni traumatice care s-au putut produce prin cădere și care necesită două-trei zile de îngrijiri medicale. Pe brațul drept am mai multe echimoze, iar pe partea stângă a toracelui o echimoză roșie violacee. Voi depune plângere împotriva jandarmilor”, a spus Costea.

El a afirmat că a încercat să afle de ce a fost bruscat de jandarmi și de ce a trebuit să fie legitimat.

„După ce m-au adus în fața Prefecturii, mi-au cerut să mă legitimez, după care a venit ceva șef și apoi am fost lăsat să plec. Nu au lăsat un avocat să ajungă la mine. Din câte știu, au mai fost bruscate alte două persoane”, a menționat Radu Costea.

După întâlnirea dintre delegația protestatarilor și prefectul Ioan Gheorghe Vușcan, acesta din urmă a spus că ambele părți au înțeles că nu există o cale mai bună decât dialogul.

„Eu cred că am avut o întâlnire bună și am înțeles, și o parte și cealaltă, că nu există altă cale decât dialogul, care așează lucrurile în făgașul normal, respectul reciproc al instituțiilor statului pentru cei care protestează, dar în egală măsură și pentru cei care nu protestează. Unii au opțiuni într-un fel, iar pe alții nu-i interesează. Noi trebuie să-i respectăm în egală măsură. Și de aceea am avut un dialog cu colegii noștri ca împreună să vedem cum facem să îi respectăm pe toți. Nu putem prin manifestările unora să creăm un disconfort pentru ceilalți, se ocupă abuziv carosabilul și se blochează transportul în comun. Putem să manifestăm și ar fi și mai bine dacă aceste forme de manifestare ar fi anunțate și am intra în respectarea legii. Am convenit împreună că și ei și noi ne vom manifesta în continuare în limitele legii”, a spus Vușcan.

El a subliniat că nu cunoaște detalii despre incidentele de duminică seară și că urmează să afle și punctul de vedere al Jandarmieriei pentru a vedea dacă „s-a acționat legal sau în afara legii”.

Pe de altă parte, Cornel Vâlcu, unul dintre membrii delegației de protestatari, a declarat, la ieșirea de la întâlnirea cu prefectul Clujului, că nu s-a convenit nimic.

„Prefectul a spus că a obținut promisiunea noastră, nu a existat nicio promisiune în acest sens. Nu vom cere autorizație. Nu există acest concept în lege”, a spus Vâlcu.

La rândul său, șeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, Florinel Budișan, a declarat, luni, că jandarmii au intervenit cu respectarea prevederilor legale și că nu au fost „incidente majore”.

„Duminică seară s-a desfășurat la Cluj-Napoca acest miting neautorizat. Noi i-am avertizat pe oameni și le-am adus la cunoștință, în momentul plecării pe traseu, că protestul este ilegal. Dânșii au continuat, noi i-am supravegheat, au ajuns în fața Prefecturii Cluj, unde au blocat traficul circa o oră. La un moment dat, am trecut și am legitimat câteva persoane pe care le-am considerat că au avut o contribuție la protestul ilegal. Oamenii au reacționat într-un fel, nu s-au produs incidente majore, persoanele respective au fost sancționate contravențional. Dacă sunt persoane care consideră că le-au fost încălcate drepturi, pot să facă demersuri legale. Noi am acționat corect, cu încadrarea demersurilor noastre în prevederile legale. Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun, am respectat doar prevederile legale în legătură cu acest protest care nu se încadrează în prevederile legii”, a spus Budișan.

Potrivit acestuia, intervenția jandarmilor nu a fost una „exagerată”, ci s-a trecut doar la legitimarea unor persoane.

„Au fost persoane legitimate, care prezentau interes pentru mitingul care a avut loc, și au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale”, a adăugat Budișan.

Luni dimineață, peste 30 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Cluj și au depus la registratura instituției reclamații împotriva unor jandarmi care ar fi intervenit în forță în timpul protestelor față de proiectul de la Roșia Montană care au avut loc, duminică seară, la Cluj-Napoca.

Oamenii susțineau că duminică seară, în momentul în care au ajuns în fața Prefecturii Cluj, unde au blocat traficul rutier, jandarmii au încercat să îl scoată din mulțime pe unul dintre protestatari, moment în care mai mulți manifestanți au intervenit în apărarea acestuia, creându-se o busculadă. Ei îi acuzau pe jandarmi de abuz și intervenție în forță.

„Cerem să ni se spună numele și funcția persoanei care a deținut conducerea dispozitivului de jandarmi aflat la sediul Prefecturii duminică seară și cum justifică intervenția în forță împotriva cetățenilor și ridicarea unor persoane din grupul de protestatari. Cerem să ni se spună de ce s-a intervenit brutal împotriva unor cetățeni care nu manifestaseră niciun fel de violență și cine a dat ordinul efectiv pentru intervenția brutală a forțelor de ordine”, se arăta în documentul depus de protestatari la Prefectura Cluj.

Ulterior, o delegație formată din cinci protestatari s-a întâlnit, în sala mare a Prefecturii Cluj, cu prefectul Ioan Gheorghe Vușcan și cu subprefectul Mihnea Iuoraș.

Peste 300 de persoane au protestat, duminică seară, la Cluj-Napoca, față de proiectul de la Roșia Montană, printre manifestanți aflându-se și Oana Boc, soția primarului Emil Boc, și fostul consilier prezidențial Kovacs Eckstein Peter.

Oamenii au protestat timp de aproximativ două ore în Piața Unirii, apoi au plecat în marș spre cartierul Gheorgheni, blocând traficul pe străzile de pe traseu. La întoarecere, manifestanții s-au oprit în fața Prefecturii Cluj, unde au blocat traficul rutier pentru aproximativ o oră.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este așteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputații și senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roșia Montană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...