Un bătrân a murit la 30 de minute după ce a plecat din spital, fiindu-i refuzată internarea. Medicii și-au dat demisiile, dar s-au răzgândit după câteva ore

Un bătrân a murit la 30 de minute după ce a plecat din spital, fiindu-i refuzată internarea. Medicii și-au dat demisiile, dar s-au răzgândit după câteva ore
Publicat: 23/03/2015, 19:38
Actualizat: 23/03/2015, 20:49

Conducerea Spitalului Bârlad s-a confruntat, luni, cu primele demisii venite din partea a doi dintre cei trei medici de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) găsiți vinovați și amendați de DSP cu câte 1.000 de lei pe motiv că nu l-au consultat și internat pe bătrânul care a murit pe o stradă din Bârlad la jumătate de oră după ce a părăsit unitatea medicală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La câteva ore însă de la înregistrarea demisiilor, cei doi medici, unul dintre aceștia șeful CPU, au revenit asupra deciziei în urma discuțiilor purtate cu comitetul director al spitalului.

„În demisiile depuse, cei doi medici au invocat motive personale, însă cauzele pot fi multiple, inclusiv acele sancțiuni aplicate de DSP Vaslui. S-au purtat discuții cu cei doi specialiști și au revenit asupra deciziei, astfel încât își vor desfășura în continuare activitatea în cadrul unității medicale din Bârlad”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

Medicul șef al Compartimentului de Primiri Urgențe și alți doi medici ai aceleiași structuri din cadrul Spitalului Bârlad au fost găsiți vinovați de către DSP Vaslui în cazul morții bătrânului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate după ce autoritățile sanitare au constatat, în urma controlului desfășurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgența spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanților DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

„Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanța, unde a fost evaluat medical și diagnosticat cu pneumonie interstițială acută. Ulterior, medicii l-au direcționat către Secția de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament și apoi retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deși exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală și procedura de evaluare”, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o rețetă pe numele bătrânului, așa cum afirmase după incident conducerea Spitalului de Urgență Bârlad.

Pe lângă amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sancționat, tot cu 1.000 de lei, și Spitalul de Urgență Bârlad. De asemenea, autoritățile sanitare au sesizat Colegiul Medicilor pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Bătrânul de 83 de ani a murit în 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea din spitalul din localitate, unde ajunsese în aceeași zi cu ambulanța și, în urma investigațiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu ar reprezenta o urgență.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgență Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanță, solicitată prin numărul de urgență 112 de către medicul de familie din sat, care a presupus că bătrânul are pneumonie. Într-adevăr, investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstițială, motiv pentru care a fost trimis la Secția de Pneumologie a aceleiași unități medicale, aici fiind consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul și a trecut medicația necesară pe foaia de observație. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgență medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o rețetă medială și apoi a fost trimis pe jos acasă.

După ce a ieșit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenția de a se întâlni cu fiul său ca să meargă acasă. Ajuns în fața clinicii unde fiul își făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbușit însă la pământ, un trecător solicitând ambulanța la numărul de urgență 112.

„Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, a afirmat managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliția Municipală Bârlad, care a declanșat o anchetă în acest caz, fiind vorba despre o moarte suspectă.

Medicii legiști au constatat, în urma autopsiei, că bătrânul a murit în urma unei insuficiențe respiratorii acute.

„Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturație bună (n.r. -cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieșit bună și, în consecință, nu constituia o urgență clinică și investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur și a părăsit staționarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a orașului, acolo unde, de altfel, a și fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, afirma, la două zile după incident, directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate