Un comisar șef a furat ani de zile banii statului, dar nu ajunge după gratii! Cum este posibil așa ceva: „Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist”

Un comisar șef a furat ani de zile banii statului, dar nu ajunge după gratii! Cum este posibil așa ceva: „Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist”
Un comisar șef a furat ani de zile banii statului, dar nu ajunge după gratii! Cum este posibil așa ceva: „Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist” / Sursă FOTO: colaj (Shutterstock)
Publicat: 07/10/2020, 11:42

Un comisar șef din Dolj a furat din banii statului iar întreaga scheamă a fost descoperită în 2014 când a procurorii DIICOT au început să îl anchetez edupă ce cineva le dăduse informații că bărbatul, contabil șef în cadrul IPJ Dolj, falsifica statele de plată și își atribuia diverse sporuri pentru lucrări de excepție sau misiunui speciale.

Comisarul șef Leotin Peca a ajuns în atenția publică în urmă cu 6 ani când al adresa sa erau făcute tot felul de acuzații pe care procurorii DIICOT au început să le ancheteze. De îndată ce a început cercetarea, acesta a și ieșit la pensie, relatează adevarul.ro.

Comisar șef, „hoț la drumul mare” din bugetul statului

„Este şeful Serviciului Contabilitate şi este acuzat că ne fura banii. Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist. Din câte înţelegem soţia colegului care a murit a reclamat asta. Este ireal ce se întâmplă”, susțineau la acel moment poliţişti din Craiova.

Însă la scurt timp după dezvăluirea informațiilor referitoare la ctivitatea constabilului șef, acesta a ieșit la pensie.

„Era logic să facă asta. S-a pensionat, oficial cercatările vor continua şi inculpatul va încerca să-şi aranjeze cumva dosarul. Toţi fac aşa. Şi majoritatea reuşesc să scape de puşcărie”, mai declarau la vremea respectivă foștii lui colegi.

Însă abia în 2020 pare că adevărul a ieșit la iveală: A furat sau nu Leontin Peca banii statului?

DNA a făcut cercetări în acest caz până în 2019 când l-a trimis în judecată pe comisarul șef.

„PECA LEONTIN, la data faptelor comisar şef de poliţie, şef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 fapte),

fals informatic, în formă continuată,

– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

– uz de fals, în formă continuată,

– sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul Peca Leontin, în calitate de şef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Dolj, şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, şi-ar fi însuşit fără drept sume de bani (ex. – spor pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei. Acţionând în această manieră, inculpatul ar fi prejudiciat bugetul I.P.J. Dolj cu suma de 55.324 lei”, informa DNA într-un comunicat în 2019.

Însă procurorii susțineau că aceste este vinvat și de alte infracțiuni:

„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, acelaşi inculpat a dispus efectuarea unor tranzacţii bancare nejustificate din fondurile financiare ale I.P.J. Dolj în contul bancar al unei asociaţii a poliţiştilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reţinute cu titlu de cotizaţie din salariile membrilor, ulterior însuşindu-şi suma de 150.618 lei. În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Peca Leontin”, mai susțineau procurorii.

„Şi-a însuşit inclusiv banii de înmormântare ai unui poliţist”

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Dolj iar magistrații au hotărât pe 6 cotombrie să îl condamne pe inculptatul Leontin Peca la 3 ani de închisoare cu suspendare care urmează să „să execute în final pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare alături de 2 ani interzicerea drepturilor prev de art 66 lit a, b C.pen ca pedeapsă complementară În baza art 45 alin 5 C.pr.pen interzice inculpatului drepturile prevăzute de art 66 lit a, b C.pen pe durata prevăzută de art 65 alin 3 C.pen. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 92 cod penal… În baza art. 93 alin. 3 C.pen. inculpatul Peca Leontin va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Craiova sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilita de Serviciul de Probaţiune Dolj”, se arată în sentință.

De asemenea, Tribunalul Dolj a constatat „prejudiciul cauzat părţii civile Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj în sumă de 179.315 lei a fost recuperat integral în cursul judecăţii” și a dispus „ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa nr.62/P/2014 din 21.10.2019 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului”.

Totodată, instanța a dispus și „desfiinţarea menţiunilor false din cuprinsul statelor de plată partea I, a II-a şi a III-a cod 2500 stat 0008 Financiar-Contabilitate privind salariul inculpatului Peca Leontin pe lunile ianuarie – decembrie 2012, ianuarie – iunie 2013, septembrie – octombrie 2013, decembrie 2013 şi ianuarie 2014”.

Fostul comisar șef este obligat la plata a 6.000 de lei către stat, sumă care prezentină cheltuieli judiciare. Însă poate contesta decizia Tribunalului Dolj la Curtea de Apel, în termen de 10 zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete