Un judecător de la Tribunalul Caraș Severin a fost arestat preventiv. Ce acuzații i se aduc

Un judecător de la Tribunalul Caraș Severin a fost arestat preventiv. Ce acuzații i se aduc
Publicat: 17/10/2015, 10:36

Nicușor Maldea a fost prezentat, vineri, în fața magistraților Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă. Decizia instanței poate fi contestată la Înalta Curte.

Judecătorul de la Tribunalul Caraș Severin a fost audiat, miercuri și joi, de procurorii DIICOT în dosarul în care este suspectat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două societăți comerciale.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat cererea procurorilor DIICOT pentru arestarea preventivă a judecătorului Nicușor Maldea.

Judecătorul a declarat, miercuri, după ce a fost audiat, că dacă i s-a permis să plece, înseamnă că nu sunt adevărate acuzațiile.

„Am dat declarații în fața Parchetului, nu vă pot spune mai mult, dar domnul procuror de caz a considerat că pot să plec. Am în continuare calitate de suspect, dar atât”, a spus judecătorul Nicușor Maldea.

Anchetatorii au reținut patru lichidatori judiciari și au cerut, la Curtea de Apel București, arestarea preventivă a acestora. Instanța a decis, joi, ca lichidatorii Ion I. Tudor, Ion M. Tudor, Loredana Berar și Călin Oancea să fie arestați pentru 30 de zile. Decizia dată de magistrații Curții de Apel București nu este definitivă.

Totodată, procurorii DIICOT au luat măsura controlului judiciar față de alte patru persoane, complici în acest dosar, au mai arătat sursele citate.

Procurorii DIICOT fac cercetări în acest dosar față de un grup infracțional suspectat de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, grupul a fost constituit în 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, iar gruparea a fost sprijinită și de judecătorul Nicușor Maldea, de la Secția a II-a Civilă, de Contencios administrativ și fiscal, care avea spre soluționare dosare privind insolvența unor societăți comerciale.

Judecătorul Nicușor Maldea este suspectat că a cerut și primit în total 80.000 euro, pentru a admite cererile de intrare în faliment a unor societăți.

După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracțional, lichidator judiciar, a vândut bunurilor societăților în faliment, la prețuri subevaluate, către alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societăți au vândut bunurile către alte persoane, la o valoare mult mare, susțin procurorii.

Din documentele anchetatorilor rezultă că judecătorul Nicușor Maldea, la data faptelor președinte al Secției a II-a Civilă, Contencios, Administrativ și Fiscal, care avea de soluționat mai multe dosare penale în care lichidator judiciar a fost Ion Tudor, a primit de la acesta, prin intermediul lui Cristian Gelu Murariu, 60.000 dce euro, pentru a da soluții favorabil în dosarele comerciale pe care le avea spre soluționare.

„La data de 6 mai 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței, împotriva debitorului SC Drumuri și Poduri SA Reșița, iar ulterior, la data de 7 aprilie 2011, a fost admisă cererea administratorului judiciar IT Management Advisors SPRL, fiind dispusă declanșarea procedurii falimentului”, notează anchetatorii, care arată că, după deschiderea procedurii falimentului, Ion Tudor a valorificat bunurile societății Drumuri și Poduri SA Caraș-Severin, către societăți comerciale controlate de către acesta.

Anchetatorii susțin că, pentru a ascunde proveniența sumei de 60.000 de euro dată judecătorului Nicușor Maldea, au fost încheiate fictiv cu acesta două contracte de vânzare-cumpărare pentru un teren forestier de 5.850 mp, din localitatea Târnova, aparținând magistratului. Magistratul fusese pus în posesie cu acel teren în 14 mai 2008, titlul de proprietate fiind emis de Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Caraș-Severin.

Unul dintre contracte a fost încheiat în 17 noiembrie 2010, fiind autentificat la Biroul Notarului Public Florica Dobre, din Reșița, pădurea în suprafață de 5.890 mp fiind atunci „înstrăinată”, cu suma de 60.000 de euro, lui Cristian Gelu Murariu.

După trei luni, în februarie 2011, Cristian Gelu Murariu, împreună cu soția sa, Florentina Murariu, „au încheiat fictiv contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 477/2011 de către BNP Dobre Florica din Reșița, în care s-a consemnat în fals că sus-numiții au înstrăinat către Tudor I. Ion același teren cu suma de 20.000 lei (aproximativ 8% din valoarea contractului anterior)”, susțin anchetatorii.

Lichidatorul judiciar Ion Tudor mai este acuzat că, împreună sora și tatăl său, care erau asociați și administratori în mai multe firme și asociați coordonatori în cadrul unor societăți civile profesionale de lichidare a unor societăți aflate în insolvență, au atras mai mulți administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive. „Fabricile de facturi” au funcționat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării.

Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmărea fie să majoreze artificial cheltuielile și implicit deducerea TVA, fie să poată retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvență sau pentru valorificarea bunurilor din insolvență. Ulterior, toate aceste societăți, în număr de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu același profil de activitate, care a fost înființată înainte de radierea celei care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative și contabile ale firmelor radiate au fost distruse, potrivit anchetatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine