Un militar român a murit și alți 5 au fost răniți într-un ATAC CU EXPLOZIV IMPROVIZAT

Un convoi românesc din provincia afgană Zabul a fost vizat de un atac sinucigaș, care a provocat moartea unui militar.

Un militar a decedat și alți cinci au fost răniți duminică dimineață în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan, informează MApN, care precizează că militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter la spitalul din Kandahar.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți, în Afganistan, în dimineața zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă, a precizat MApN.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naționale din 2001, era căsătorit și avea un copil. Vulpoiu a mai participat la șase misiuni externe, în Afganistan și în Irak.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu, 41 de ani. Sursa: MApN.

Militarii români, din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei mașini de luptă MRAP (rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

Anterior, 1tvnews.af relata, citând un oficial local, că un convoi românesc din provincia afgană Zabul a fost vizat de un atac sinucigaș, care a provocat moartea unui militar.

Atacul a avut loc la ora 10.00 (08.30 ora României), în districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul, a declarat guvernatorul districtului. „Convoiul militar era format din români”, a precizat el.

Atacul nu a fost revendicat pentru moment. Zabul se învecinează cu provincia Kandahar, în apropiere de granița cu Pakistanul. Atacul a avut loc la ora 10.00 (08.30 ora României), în districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul, a declarat guvernatorul districtului. „Convoiul militar era format din români”, a precizat el. Potrivit sursei citate, un soldat român a murit, iar alți doi au fost răniți.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a trimis un mesaj de condoleanțe familiei militarului român: „Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieții sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex și mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente și către camarazii de arme răniți în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm”.

Inchide