Un nou caz de ”vaccinare la chiuvetă”. Au fost găsiți 100.000 de euro mită. Trei persoane au fost reținute

Publicat: 18/01/2022, 12:35

Circa 100.000 de euro mită pentru vaccinare la chiuvetă au fost descoperiți în județul Dolj. Trei persoane, un medic, un ambulanțier și un intermediar, au fost rețunute.

Poliţiştii anticorupţie Dolj au prins, luni, în flagrant, un medic, un ambulanţier şi un intermediar, la scurt timp după ce primiseră bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID fără vaccinare reală. Au fost efectuate 6 percheziţii domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie şi o clinică medicală la care acesta lucra.

„La percheziţii au fost identificate sume considerabile de bani în lei şi valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum şi adeverinţe de vaccinare anti-Covid, precum şi alte înscrisuri care interesează cauza”, informează Direcția Generală Anticorupție.

Cei trei racolau clienţi dispuşi să ofere între 100 şi 250 euro

Sunt vizate aspecte de natură infracţională săvârşite de medicul de familie, ambulanţier şi alte persoane intermediare, care racolau clienţi dispuşi să ofere între 100 şi 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

„Activitatea infracţională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolaţi de intermediari, care le preluau documentele de identitate şi le trimiteau către ambulanţier. Acesta le direcţiona către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date şi elibera adeverinţa de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar îşi oprea o mică parte, iar restul era împărţit de către ambulanţier şi medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid”, transmite aceeaşi sursă.

La percheziţii s-au găsit aproximativ 100.000 de euro

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Mediafax că la percheziţii s-au găsit aproximativ 100.000 de euro şi este vorba de peste 1.000 de certificate false.

Ca urmare a audierilor, medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca în cursul zilei de azi, aceștia să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care și-au obținut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase