Un orășel din Bihor, exemplu de inovație. Cum reușește să transforme deșeurile în curent electric

Redactor:
Diana Bahrin
O stație care produce curent electric din biomasă și dejecții animale a fost inaugurată în orașul Săcuieni.

Proiectul, derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoland (formată din Consiliul Județean Bihor, comuna Diosig și orașul Săcuieni), are o valoare totală de 22,7 milioane de lei, din care contribuția solicitantului a fost de puțin sub 400.000 de lei.

„Ca proces de producere a curentului electric este unul inovativ. În zona de nord-vest a țării este singurul care este terminat și funcționează. Rămâne să vedem cum vom reuși să continuăm acest proiect pe noua perioadă de programare cu fonduri europene. O nouă finanțare este necesară pentru a face și alte lucruri care nu au fost prevăzute în proiect, adică mărirea capacității și producerea de abur tehnologic, pentru a dezvolta sere și solarii”, a declarat  Horia Carțiș, purtător de cuvânt al CJ Bihor.

Curentul electric produs se va livra în rețeaua națională, de unde Consiliul Județean Bihor și cei doi parteneri, comuna Diosig și orașul Săcuieni își vor putea deduce cheltuielile cu electricitatea. Stația produce curent în valoare de 150.000 de euro pe an.

Centrala de curent electric cu o putere instalată de 500 kW a fost inaugurată de președintele CJ Bihor, Cornel Popa, de directoarea ADI, Stela Babău, și de reprezentanții firmei slovace IMAO, care au executat lucrările, scrie Vocea Transilvaniei.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide