• Publicat:
Știri

Un pod pietonal care a costat 2,3 milioane de euro, inaugurat în Arad cu artificii

Un pod pietonal care a costat 2,3 milioane de euro, inaugurat în Arad cu artificii
Un pod pietonal care a costat 2,3 milioane de euro, inaugurat în Arad cu artificii

Primul pod peste Mureș construit în municipiul Arad în ultimele decenii va lega centrul orașului de Ștrandul Neptun, fiind destinat exclusiv pietonilor și bicicliștilor.

Construirea podului pietonal a costat 2,3 milioane de euro, bani asigurați din bugetul local, și a început în 2013.

Termenul de finalizare a lucrării de către firma câștigătoare a licitației – Tehnodomus SA Arad – era de 15 luni, însă inaugurarea a fost amânată de câteva ori, ultimul termen-limită dat firmei de către administrația locală fiind 1 Mai, ziua deschiderii oficiale a ștrandului, dar nici acest termen nu a fost respectat.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat că firma va suporta penalități pentru că a finalizat construcția mai târziu decât era prevăzut în contract.

Podul are o lungime de peste 200 de metri, iar arhitectura este marcată de piloni înclinați spre albia Mureșului și de cabluri metalice de susținere, întreaga structură fiind iluminată arhitectural cu lampi economice.

La inaugurare au participat câteva sute de arădeni, deși afară ploua. Aceștia au putut intra gratuit pe ștrand, unde a fost organizată o petrecere cu muzică și gustări gratuite.

„Așteptam demult să avem un pod pentru că cel din pontoane nu era sigur, îl treceai cu emoții. A ieșit frumos, iar ștrandul nostru va fi pus mai bine în valoare”, a declarat o pensionară care a participat la deschiderea podului.

Primarul orașului, Gheorghe Falcă, a declarat că în următoarea perioadă se vor lansa proceduri pentru construirea altor poduri și pasarele care să lege malurile Mureșului în mai multe locuri din oraș.

„Mureșul este o binecuvântare pentru Arad, dar în aceași timp este un obstacol pentru relația umană. E nevoie de cel puțin un pod nou, dar și trei pasarele pietonale în zona Cetății Aradului”, a declarat Falcă.

Inaugurarea investiției s-a încheiat cu jocuri de artificii, lansate de la baza noii construcții.

Inchide