Un sfert dintre noii studenți la informatică de la Oxford sunt români

Redactor:
Andreea Ofițeru
Un sfert dintre noii studenți la informatică de la Oxford sunt români
Un sfert dintre viitorii studenți admiși la secția de informatică la Oxford sunt din România. Din toamnă, șase elevi români vor merge la prestigioasa universitate britanică. Performanțele elevilor olimpici din România i-au impresionat atât de tare pe englezi încât i-au declarat admiși înainte de a da bacalaureatul.

Într-un reportaj difuzat de Digi24, olimpicii români admiși la Universitatea Oxford au povestit ce înseamnă pentru ei informatica și cât timp se pregătesc. Ioana Vasile are 19 ani și a absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova cu 10 pe linie. Nici media tuturor celor patru ani de liceu nu este departe: 9,99. Ioana este olimpică națională la matematică și informatică și a decis de câțiva ani că vrea să studieze la Oxford. Așa că a parcurs toți pașii necesari și a fost admisă după un ultim interviu cu profesorii de acolo.

Asta fac de mică, am început pe la 10 ani și mi-a plăcut foarte mult. Până la urmă e un domeniu în care pot foarte ușor să îmbin creativitatea cu matematică, cu partea tehnică”, a spus Ioana Vasile, absolvent Colegiul Carol I din Craiova.

Ca orice părinte, sunt mândră de realizările ei, că tot efortul ei a fost recunoscut de o universitate de prestigiu”, a declarat Maria Vasile, mama elevei, citată de Digi24.  Pentru fiecare an universitar va primi o bursă de 4.500 de lire pentru a-și achita cazarea și masă. Tânăra mai trebuie doar să obțină o medie peste 9 la examenul de bacalaureat.

Gabriel a absolvit Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov și a reușit și el să fie admis la Oxford. „Este o pasiune pentru mine, am început să lucrez la informatică din plăcere încă din clasa a V-a, pasiunea mea pentru calculatoare a venit încă de când eram mai mic, încercând să îmi fac loc în calculator mi-am șters niște fișiere și nu mai mergea deloc și în loc să mă sperii am vrut să descopăr cum funcționează”, spune Gabriel Ineluș. 

În cazul lui Gabriel dar și a altor colegi de-ai lui deja admiși la Oxford, pasiunea s-a concretizat în aprofundarea informaticii, pentru asta am ținut cercuri, cercuri organizate în afara orelor de curs, de obicei sâmbăta, în care am făcut o pregătire mai amănunțită”, a spus Doru Modrișan, profesor de informatică la Colegiul Andrei Șaguna. 

Și Ciprian Știrbu din Bacău a fost admis la Oxford. Oxford este cea mai bună facultate din Europa pe computer-science și pe locul trei în lume. Inițial am crezut că nu o să intru acolo pentru că mă gândeam că e ceva foarte elitist și nu o să mă ridic la standardele lor, în final am reușit și sunt bucuros de asta”, a declarat Ciprian Știrbu, Colegiul Național Gheorge Vrânceanu. 

Mă mândresc cu el așa cum m-am mândrit cu generații întregi de copii care au făcut carieră, atât în țară, cât mai ales în străinătate”, a spus Ilie Vieru, profesor de informatică.

 

Dați mai departe o știre impresionantă: Un sfert dintre noii studenți la informatică de la Oxford sunt români …

Posted by Gandul on Friday, June 5, 2015

Inchide