Un tribunal din Insulele Cayman a decis extrădarea fostului deputat român căutat de Interpol

Redactor:
Valentin Vidu
Un tribunal din Insulele Cayman a decis extrădarea fostului deputat român căutat de Interpol
Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România și dat în urmărire internațională prin Interpol, a fost extrădat în România din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie, relatează presa locală.

Magistratul-șef al Insulelor Cayman, Nova Hall, a anunțat că Tânjală urmează să fie trimis înapoi acasă, în urma hotărârii unui tribunal în acest sens, potrivit paginii online a postului Cayman 27 News.

Tânjală are la dispoziție două săptămâni să se adrese Marii Curți din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanță/mandat habeas corpus (un principiu în baza căruia orice persoană are dreptul să știe de ce este arestată sau de ce este acuzată, după care poate fi eliberată pe cauțiune și ulterior să compară în fața unui judecător), în cazul în care consideră că este închis ilegal, potrivit aceeiași surse.

Fostul politician și fondator al fostei unități de informații a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi și-un sfert”) a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupție, dar a fugit din țară.

Autoritățile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicației Cayman Compass.

Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, și abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenția autorităților, potrivit postului Cayman 27 News.

În timpul unei audieri în instanță miercuri, 23 decembrie, ofițerul de imigrație Brian Ebanks a declarat că autoritățile jamaicane au verificat datele acestuia și i-au refuzat intrarea în țară.

„Am primit informații că intrarea unui cetățean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman și ar trebui să merg la Aeroportul Internațional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui”, a adăugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă.

„Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice”, a afirmat Mihai Tânjală în fața instanței, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viața sa în cazul în care ar reveni în România.

Cazul a fost amânat pentru marți, 29 decembrie.

La jumătatea lunii octombrie s-a cerut extrădarea lui Mihai Tânjală, iar în 22 octombrie, Judecătoria Giurgiu a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru începerea procedurii. Decizia a fost trimisă Ministerului Justiției, în vederea emiterii cererii de extrădare.

Solicitarea de extrădare a fost formulată în condițiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curții de Apel București din 16 decembrie 2011.

În 12 mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjală pentru fapta de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului instanței supreme. Prin aceeași decizie, instanța l-a obligat pe Mihai Tânjală să plătească societății ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societății prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuată față de valoarea economică reală a acestora. Instanța a menținut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjală.

În recurs, Curtea de Apel București a admis contestația procurorilor, l-a condamnat pe Tânjală la cinci ani de închisoare și a menținut celelalte dispoziții ale sentinței Judecătoriei Giurgiu.

În iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis în judecată pe Mihai Tânjală, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul este acționar, comisă cu ocazia unei operațiuni comerciale săvârșită de către o persoană cu atribuții de administrare.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcții și utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era acționar, a dispus ca două active din patrimoniul societății, o clădire administrativă și un ansamblu de blocuri în construcție, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate față de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la prețuri modice de către firme controlate de către Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață. În acest mod, Tânjală a obținut peste 500.000 de euro, calculați la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjală a fugit din țară chiar în ziua în care a fost condamnat și a stat în SUA din 2011 până în acest an, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de altă parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjală a cerut revizuirea condamnării primite, solicitarea fiind respinsă de Judecătoria Giurgiu ca inadmisibilă, în 19 octombrie.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide