Un urs a intrat într-o gospodărie din comuna dâmbovițeană Moroieni și a luat un porc dintr-un coteț

Un urs a intrat într-o gospodărie din comuna dâmbovițeană Moroieni și a luat un porc dintr-un coteț
Publicat: 23/09/2012, 09:58
Actualizat: 07/04/2019, 09:17

Un urs a intrat, duminică, într-o gospodărie din comuna dâmbovițeană Moroeni și a luat un porc dintr-un coteț, după care a fugit cu prada în pădure, autoritățile susținând că animalul respectiv nu este cel rănit în laț și căutat de patru zile, care a ucis un bărbat de 63 de ani.

Potrivit reprezentanților IPJ Dâmbovița, incidentul,care nu s-a soldat cu victime omenești, a avut loc la o casă din satul Glod, comuna Moroeni, pe drumul județean 714, care face legătura cu Sanatoriul Moroeni și versantul muntos al Masivului Bucegi, respectiv platoul Padina – Peștera, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am auzit gălăgie la coteț, este prima oară când se întîmplă ca ursii să coboare și să dea atacul la cotețele noastre, noi suntem mai la marginea localității, avem locuințele situate spre locul de unde începe pădurea. Ne-a luat un porc de 70 – 80 de kilograme, am auzit gălăgie, câinii lătrând și ne-am dus cu o făclie la coteț, dar plecase cu porcul. Celălalt porc era în coteț, a scăpat, pe el nu l-a luat ursul. La noi e prima data când vine ursul aici, dar pe partea satului Glod, care se întinde de-a lungul drumului național 71 Târgoviște – Sinaia, au mai venit urși, de acolo a luat un cal, au mai luat și porci”, a declarat unul dintre proprietarii casei unde a venit ursul.

La ora transmiterii acestei știri, polițiștii și jandarmii dâmbovițeni sunt la locul incidentului, iar autoritățile spun că ursul care a intrat în gospodăria din Moroeni nu este cel rănit în laț, căutat de patru zile.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbați au primit interdicție de a părăsi țara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistrații Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmbovița.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înțelegeri prealabile, unul dintre bărbați, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele și capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Sâmbătă, prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, a declarat că ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani va fi capturat cu tranchilizante și numai dacă acesta va ataca localnici sau vreun vânător, într-o situație de pericol iminent, va fi omorât.

Vânătorii au reperat patru urși, care au fost alungați cât mai departe de comunitățile umane, spre zone izolate, acțiunea fiind denumită „goană oarbă”, în care echipele de căutare fac zgomote și trag focuri de armă în aer pentru a opri coborârea animalelor sălbatice spre localități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte