Undă verde pentru ridicarea mașinilor. Ce trebuie să știe șoferii

Undă verde pentru ridicarea mașinilor. Ce trebuie să știe șoferii
Publicat: 20/01/2017, 08:53

HG 965/2016 va modifica Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier. Noile reglementări adoptate de Guvern pe 29 decembrie 2016 și care intră în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie 2017, ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una dintre situațiile când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă.

Se revine, practic, la vechile reguli, astfel că, situațiile în care vehiculele pot fi ridicate atunci când staționează neregulamentar sunt:

„a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;

c) pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;

d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

e) în pante și în rampe;

f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.”

Ridicarea vehiculelor este considerată serviciu public și este realizată de administratorul drumului sau de către administrația publică locală.

Dacă în vehiculul parcat neregulamentar sunt prezente persoane, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare. De asemenea, nu vor putea fi ridicate vehiculele care aparțin unor instituții și care efectulează acțiuni cu caracter de intervenție sau misiune de urgență.

Ridicarea mașinii cuprinde trei etape, respectiv ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare.

Depozitarea se face în spațiile special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală. Aceștia din urmă au responsabilitatea de a păstra vehiculul în starea în care acesta a fost găsit staționat neregulamentar.

Șoferii neatenți își pot recupera mașina după ce plătesc tarifele stabilite pentru operațiunile efectuate și prezentând documentele de proprietari ai vehiculelor. Programul de restituire trebuie să fie asigurat continuu, pe durata a 24 de ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase