Unde se interzice fumatul de la 1 ianuarie. Ministrul Arafat, pentru Gândul: „O normă întâlnită în țările civilizate”

Unde se interzice fumatul de la 1 ianuarie. Ministrul Arafat, pentru Gândul: O normă întâlnită în țările civilizate
Publicat: 14/12/2012, 11:09
Actualizat: 05/09/2019, 13:25

Comisia Europeană cere înăsprirea legilor împotriva fumătorilor. Astfel, de la 1 ianuarie va fi interzis fumatului în taxiuri, mașini de serviciu, parcurile pentru copii și universități din toate țările din comunitate. De asemenea, proprietarii de restaurante, care vor permite să se fumeze în localurile lor, vor trebui să interzică accesul minorilor în încăperi. Cine va fi prins că fumează în spațiile mai sus menționate riscă să primească o amendă ce va urca până la 5.000 de lei. Excepție de la aceste interdicții fac unele spații publice închise destinate distracției, printre care se numără cluburile, barurile, discotecile, cantinele și restaurantele.

CE ESTE LA FEL DE RĂU PRECUM FUMATUL

„Limitarea fumatului reprezintă o normă întâlnită în țările civilizate. România nu este singura țară unde acest viciu este interzis în anumite locuri. În Statele Unite ale Americii și în Japonia fumatul este deja interzis în anumite spații publice deschise, printre care se numără parcurile”, a declarat pentru gândul dr. Raed Arafat, ministrul Sănătății.

În prezent, în România fumatul este deja interzis în spațiile publice, printre care se numără mall-urile, hipermarket-urile, mijloacele de transport în comun, spitale și școli. În plus, o altă măsură, adoptată la 1 iulie 2008, de descurajare a fumatului este cea legată de comercializarea pachetelor de țigări cu avertismente de sănătate care conțin imagini (pictograme).

CE vrea interzicerea unor țigări cu arome

Comisia Europeană vrea modificarea avertismentelor de pe pachetele de țigări, pentru a le face mai vizibile, dar și interzicerea unor arome, potrivit unui proiect de lege în domeniul tutunului care va fi prezentat săptămâna viitoare, relatează AFP.

„Dacă totul va fi bine, directiva va fi adoptată miercurea viitoare”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate.

El a precizat că proiectul prevede ca avertismentele referitoare la riscurile fumatului pentru sănătate să fie mai mari și include reglementări mai stricte privind aromele folosite.

Citește și Ultima țigară

Autoritățile de la Bruxelles vor să facă ordine în legislația referitoare la aromele folosite pentru țigări și să reducă numărul acestora, având în vedere că prevederile cele mai recente datează din 2001.

După 2001, piața s-a schimbat și au apărut o serie de arome, precum cea de rubarbă sau de căpșuni. Anumite substanțe sunt autorizate în unele state ale UE, dar sunt interzise în altele, iar Comisia vrea ca acestea să fie incluse într-o lege comunitară, a spus Vincent.

Unul din patru români fumează

Datele statistice arată că în România un român din patru este dependent de nicotină. Cifrele mai arată că 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste această vârstă fumează zilnic (34,9 la sută dintre bărbați și 14,5 la sută dintre femei) și 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută bărbați și 2,2 la sută femei).

Nu este pentru prima dată că autoritățile din România susțin înăsprirea legilor împotriva fumatului. Fostul ministrul al Sănătății, Ritli Ladislau, a declarat, în luna martie a acestui an, că legislația ar trebui să interziscă fumatul în restaurante, cluburi.

„Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigară la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumători) și 2 milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spații publice, este de o importanță vitală ca Guvernul să așeze controlul tutunului pe lista priorităților legislative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătății.

Aproape 30% dintre fumători s-au gândit să renunțe la viciu din cauza pictogramelor

Un studiu realizat de Global Adult Tabacco Survey (GATS) arată că aproape toți adulții (96,3%) cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 94,6% alte cancere, 89,2% accidente vasculare cerebrale și 90,0% atac de cord. O proporție mai redusă a adulților a fost conștientă de faptul că fumatul poate cauza osteoporoză (53,4%), nașteri premature (74,7%) sau disfuncții erectile (66,5%).

Totodată, 95,2% dintre fumători au observat avertismente pictoriale de sănătate pe pachetele de țigări și mai mult de o pătrime (27,5%) s-au gândit să renunțe la fumat din cauza acestora. Mai mult femei (33,2%) decât bărbați (24,7%) s-au gândit să se lase de fumat ca urmare a avertismentelor pictoriale de sănătate.

GATS Romania a fost implementat sub supervizarea Ministerului Sănătății (MS) prin trei instituții – Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), instituția nominalizată de către Ministerul Sănătății să implementeze GATS în România, Centrul Național de Pregătire Statistică (CNPS) și TOTEM Communication (TC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului