Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spații pentru cazare și masă

Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spații pentru cazare și masă
Publicat: 26/07/2013, 16:21
Actualizat: 09/08/2019, 01:28

Ministerul Culturii vrea să înființeze Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice, care va avea ca scop valorificarea mai multor monumente istorice aflate în proprietatea statului, instituția putând să desfășoare și activități de cazare și masă în aceste spații.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), aflat în prezent în perioada de consultare publică, Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va fi o instituție publică cu personalitatea juridică subordonată Ministerului Culturii.

Administrația va prelua bunurile mobile și imobile aflate în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, care trece printr-un proces de reorganizare ca urmare a Ordonanței de urgență a Guvernului numărul 72 din 2013.

Instituția va prelua și activitățile Institutului Național al Patrimoniului referitoare la administrarea monumentelor istorice și a siturilor arheologice și va fi finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.

Administrația va avea printre atribuțiile sale și administrarea monumentelor istorice intrate în proprietatea statului, altele decât cele administrate de alte instituții publice subordonate Ministerului Culturii. De asemenea, Administrația va „propune promovarea de proiecte și programe de revitalizare a acestora (a monumentelor, n.r.), realizarea de parteneriate sau prin concesionare, dare în folosință gratuită ori închiriere”.

Pe de altă parte, Administrația va realiza lucrări de reabilitare și de punere în valoare a monumentelor istorice și va putea desfășura și activități de cazare și masă în spațiile pe care le are în administrare.

„Sunt monumente istorice care în momentul de față sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Baltă, care este proprietate privată, și, dacă este restaurant așa cum trebuie, poate primi inclusiv această destinație legată de industria turistică. Este o tradiție foarte solidă în Spania, cu ceea ce se numește Paradores. În Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele în centre de evenimente, (…) având grijă să fie prezervată calitatea monumentului, cu toată rigoarea. Dar monumentul trebuie să fie viu, să trăiască. Sperăm să facem și noi într-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece mulți ani până să ducem monumentele în această condiție, dar am creat un cadru normativ care să permită această posibilitate în viitor”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că acest proiect vizează doar monumentele care vor fi administrate de Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice.

Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va avea sediul în municipiul București, Calea Șerban Vodă, numărul 33, potrivit proiectului de HG.

Conform proiectului citat, bunurile imobile, proprietate publică a statului, care se transmit din administrarea Institutului Național al Patrimoniului în administrarea Administrației Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice sunt: un imobil din București (sediul Administrației, n.r.), Conacul Marghiloman din comuna Sinești (județul Ialomița), Castelul Bethlen din comuna Albești (județul Mureș), Conacul Marghiloman din Buzău (județul Buzău), Conacul Rosetti-Balș din satul Pribești (județul Vaslui).

Pe de altă parte, în proiectul de HG se spune că Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va fi condusă de un director, numit prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs, organizat potrivit legii. Directorul Administrației va fi ordonator terțiar de credite.

Pe lângă directorul Administrației va fi înființat Consiliul administrativ, „organ colectiv de conducere cu caracter deliberativ în domeniul managementului instituției”.

Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va avea un număr maxim de 25 de posturi.

Proiectul de hotărâre elaborat de Minsterul Culturii urmează să fie analizat de Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912