Universitățile își deschid porțile luni. Peste 500.000 de studenți reîncep cursurile

Universitățile își deschid porțile luni. Peste 500.000 de studenți reîncep cursurile
Peste 100 de instituții de învățământ superior de stat și particular își deschid porțile luni, numărul studenților din anul I fiind mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de școlarizare și a rezultatelor slabe de la examenul național de bacalaureat.

Peste 100 de instituții de învățământ superior de stat și particular își deschid porțile luni, numărul studenților din anul I fiind mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de școlarizare și a rezultatelor slabe de la examenul național de bacalaureat.

Potrivit Ministerului Educației, în România funcționează 56 de instituții de învățământ superior de stat, numărul acestora fiind aproape egal cu al celor particulare.

Astfel, 35 de instituții de învățământ superior particular sunt acreditate, 21 de instituții de învățământ superior particular sunt autorizate să funcționeze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate să funcționeze provizoriu, organizând numai programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare, potrivit sursei citate.

Conform hotărârii de guvern prin care a fost aprobată cifra de școlarizare pentru 2012-2013, numărul de locuri pentru anul I de studii universitare de licență în învățământul superior de stat este de 62.400, neexistând deocamdată o centralizare care să arate câte dintre acestea s-au ocupat. Sigur este însă că cifra de școlarizare este oricum mai mică decât anul trecut, când au fost 62.850 de locuri.

Tot pentru anul universitar 2012-2013, au fost aprobate 35.600 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master, la fel ca în 2011, și 3.000 pentru studiile de doctorat, cu 500 mai puține decât anul trecut.

Numărul total al studenților la stat (locuri bugetate și locuri cu taxă) este estimat de Ministerul Educației la 400.000.

La particular, anul trecut, au fost 140.388 de studenți, dintre care 31.172 în anul I, așteptările pentru 2012-2013 fiind pentru cifre comparabile, însă în mod sigur mai mici decât în 2011, drept consecință a procentului modest de promovare a bacalaureatului, dar și a crizei financiare ce îi împiedică pe mulți să poată achita taxele de studiu.

Peste 10.000 dintre tinerii care urmează o facultate în România sunt străini, numărul acestora fiind relativ constant de la an la an. Cei mai mulți dintre aceștia optează pentru facultățile de medicină, științe tehnice și științe economice. În topul tinerilor care au ales să învețe în universitățile din România conduc cei din Tunisia, cu 1.164 de înscriși, Israel – 1.002, Franța – 967, Italia – 950, Grecia – 858, Germania – 488, Suedia – 440, Maroc – 431, Turcia – 369 și Serbia, cu 361.

Festivitățile organizate la deschiderea anului universitar vor avea printre invitați, și anul acesta, miniștri, diplomați, edili și alte persoane publice.

În Capitală, de pildă, Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, va participa la ceremonia care se va desfășura la Universitatea Politehnica, unde a fost rector, în timp ce primarul general Sorin Oprescu este invitat la Palatul Parlamentului, pentru deschiderea anului universitar al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Din București, Andronescu ar urma să fie prezentă, în Ploiești, la festivitatea de la Universitatea Petrol-Gaze.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide