VÂNĂTOAREA DE URȘI. Căutările animalului care a ucis un om au fost reluate

VÂNĂTOAREA DE URȘI. Căutările animalului care a ucis un om au fost reluate
Publicat: 20/09/2012, 09:44
Actualizat: 28/03/2019, 11:03

Vânătorii, pădurarii și jandarmii, însoțiți de câini, au reluat, joi, acțiunea de căutare a ursului care a ucis un om în zona localității Moroieni, autoritățile avertizându-i în continuare pe localnici să nu se îndepărteze de case până când animalul nu va fi prins, întrucât este extrem de periculos.

Acțiunea a fost suspendată pe timpul nopții, fiind reluată joi dimineață, când zeci de pădurari, vânători și jandarmi au plecat în căutarea ursului, care urmează să fie împușcat.

„Am reluat căutările cu mai mulți vânători decât am avut ieri (miercuri-n.r.), iar la operațiune vor participa, pe lângă câinii dresați de la Sibiu, și câini de vânătoare care vor căuta ursul după urmele de sânge. Animalul este rănit și poate fi ușor recunoscut. Are cu siguranță și acum urme sau bucăți din lațul în care a fost prins. Sperăm să-l găsim astăzi. Îi sfătuim pe oameni să mai aibă răbdare și să nu meargă la fân sau în livezi până nu prindem acest urs, care este extrem de periculos. După ce va fi împușcat, animalul va fi transportat pentru analize la laboratorul Direcției Sanitare, dar în acest caz cu siguranță nu e vorba despre un animal turbat, ci despre braconaj. A fost prins în laț și chinuit”, a declarat, joi dimineață, prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Rusu.

În paralel cu acțiunea de căutare, polițiștii și jandarmii patrulează prin localitate, avertizându-i pe oameni asupra pericolului.

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii, la o distanță de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului, în perimetrul respectiv fiind instituită carantina în urma incidentelor de la sfârșitul săptămânii trecute.

Șeful Poliției Dâmbovița, comisar-șef Danil Zepiși, declara că bărbatul ucis de urs atacase animalul cu o cange, care a fost găsită la fața locului, alături de mai multe capcane pentru urși care erau amplasate de-a lungul gardului grădinii în care s-a produs incidentul.

„Este cert că bărbatul ucis atacase ursul cu o cange care a fost găsită la locul incidentului. De asemenea, de-a lungul grădinii bărbatului erau amplasate mai multe lațuri. Este clar că a fost o luptă între victimă și animal, care era prins într-un laț și s-a zbătut până când l-a rupt”, a spus șeful Poliției Dâmbovița.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi, cu vârste de 31 și, respectiv, 52 de ani, vor fi duși la Judecătoria Pucioasa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în dosarul în care s-au făcut cercetări pentru braconaj apare și numele bărbatului ucis de urs, Ilie Leotescu, cei doi bărbați reținuți recunoscând că l-au ajutat pe acesta să ucidă ursul.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse. Inițial, femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanță, la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, susținând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiții, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.

Fondul de vânătoare din Dâmbovița unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de către „Asociația de vânătoare și pescuit Dunărea 2007” din București.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, că este inadmisibil că asociația care administrează fondul de vânătoare din Dâmbovița nu a mobilizat toate efectivele în urma incidentului de sâmbătă, spunând că aceasta avea obligația să asigure protecția oamenilor și că ar putea rămâne fără aviz.

„Este inadmisibil ca în trei zile, de când s-a întâmplat tragedia, asociația care administrează acest fond să nu aibă toate efectivele mobilizate și să verifice și să vadă că în garduri sunt puse lațuri pentru prinderea urșilor. Nu dau vina pe cetățeni pentru că autoritățile sunt obligate să le asigure acestora protecția”, a afirmat Rovana Plumb.

Ea a spus că există informații, „supoziții”, că pe acest fond de vânătoare ar fi 80 de urși, față de 23, cât ar trebui să fie, conform normelor.

„Verificăm și vom stabili exact câți urși sunt pe acest fond de vânătoare și dacă această asociație care îl administrează este capabilă să îl gestioneze. În caz contrar, va fi ridicat avizul asociației”, a adăugat ministrul, precizând că verificările la asociația care administrează fondul sunt făcute de Corpul de control al ministerului.

Plumb a mai spus că a semnat, marți, un ordin de derogare prin care se aprobă împușcarea a 335 de urși în acest an pe fondurile de vânătoare din țară. Cota stabilită este similară celei de anul trecut, care nu a fost însă atinsă, fiind împușcați cu circa 130 de urși mai puțin. Ministrul a mai spus că numărul urșilor la nivel național este estimat la 6.000.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Un semn de circulație cu mari probleme. Mulți șoferi au bătăi de cap
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji