VESTE BUNĂ pentru România. Ce se întâmplă cu micii românești de la 25 iunie

VESTE BUNĂ pentru România. Ce se întâmplă cu micii românești de la 25 iunie
Publicat: 06/06/2014, 18:55
Actualizat: 31/07/2014, 09:31

Regulamentul CE care permite folosirea bicarbonatului de sodiu pentru fabricarea micilor a fost publicat, joi, în Jurnalul Oficial al UE, astfel că, începând cu 25 iunie, acest produs va fi putea fi exportat în toate țările Uniunii Europene.

României i s-a făcut o derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu și a altor aditivi necesari preparării pastei de mici, prin Regulamentul nr. 601/2014 al Comisiei din 4 iunie de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne.

Documentul a fost publicat, joi, în Jurnalul Oficial al UE, astfel că, de la 25 iunie, micii vor putea fi exportați în spațiul comunitar, după mai bine de un an în care au existat preocupări cu privire la pregătirea micilor după rețeta tradițională, care presupune folosirea bicarbonatului de sodiu și a altor aditivi alimentari, interziși de Uniunea Europeană în produsele din carne.

În Anexa II, se arată că pentru prepararea micilor se pot folosi carbonați de sodiu, acid carminic (colorant roșu), precum și zaharuri și melase caramelizate.

Controversele au apărut în vara anului trecut, înainte de intrarea în vigoare, la 1 iunie 2013, a unui regulament european care interzicea folosirea unor aditivi alimentari în produsele din carne. Printre aditivii interziși figurau bicarbonatul de sodiu, un conservant și un antioxidant folosiți în rețeta tradițională de mici.

„Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi și când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea, Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima rețetă cunoscută de mici datează din 1902 și specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi compoziția și a păstra compoziția. Dacă nu se folosește bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea”, explica, la 1 mai 2013, președintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

„Vina noastră a fost că nu ne-am trezit foarte devreme să cerem introducerea bicarbonatului într-un produs tradițional. Au fost discuții sterile și ne-am trezit că se interzice”, mai preciza Sorin Minea, adăugând că se va putea obține o derogare de la Comisie.

La 20 februarie 2014, Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a decis să amâne proiectul de regulament al Comisiei care autorizează folosirea aditivilor necesari pastei de mici pentru luna iulie a acestui an.

„Intenția a fost de a vota în cadrul SCFCAH folosirea mai multor aditivi pentru anumite produse tradiționale, printre care și micii românești”, a precizat atunci, pentru MEDIAFAX, Aikaterini Apostola, ofițer de presă al comisarului pentru sănătate, Tonio Borg.

„În cele din urmă, votul nu a mai avut loc, dar discuțiile cu statele membre vor continua și chestiunea va fi introdusă din nou pe agenda SCFCAH”, a mai spus Apostola.

Potrivit unor surse europene, mai multe state, printre care Germania și Olanda, s-au opus proiectului.
La rândul său, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat că proiectul a fost supus discuției, pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minim 260 voturi din total 352).

„Cu toate că niciun stat membru nu a avut obiecții la solicitările României, unele din aceste state au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naționali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esență, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizați în produse tradiționale”, se arată într-un comunicat al MADR.

Din cauza acestei situații, s-a decis să nu supună votului proiectul de regulament, „evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)”, a mai precizat Ministerul Agriculturii.
În cele din urmă, amânarea nu a mai durat până în iulie.

Potrivit unor surse europene, la presiunea mai multor state, inclusiv al României, Comitetul SCFCAH s-a reunit la 10 martie pentru a lua o decizie în privința modificării listei aditivilor. România a obținut derogarea pentru folosirea bicarbonatului și a carminului în pasta de mici. Derogarea obținută permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse. Totodată, decizia SCFCAH a permis României să exporte mici în Uniunea Europeană.

Decizia a fost salutată și de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

„Atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie și autoritățile responsabile la nivel național și european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcția Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru cei de acasă și că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului”, a declarat comisarul Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top