Victor Ponta despre experiența cu F-16: „Am crezut că sunt fast and furious. Când am aterizat…”. De ce nu a zburat premierul cu un MiG 21

Victor Ponta despre experiența cu F-16: „Am crezut că sunt fast and furious. Când am aterizat.... De ce nu a zburat premierul cu un MiG 21
Publicat: 13/05/2014, 21:42
Actualizat: 06/07/2016, 04:45

Imediat după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu, pe tema situației din Ucraina, premierul Victor Ponta a luat parte la o recepție organizată de Ambasada SUA la București, prilejuită de semnarea contractului de achiziție a celor 12 aparate F-16 la mâna a doua, din Portugalia. Premierul a venit însoțit de ministrul Apărării, Mircea Dușa, și de vicepremierul pe probleme de siguranță națională, Gabriel Oprea.

Ponta a declarat că și-a asumat responsabilitatea de a parafa acest contract în vremuri în care bugetul României suferă reduceri și constrângeri, însă și-a dorit ca armata României să aibă acces la cel mai bun echipament din lume. Premierul a vorbit și despre experiența sa la bordul unui F-16, pe care a avut-o la Câmpia Turzii, luna trecută, zburând cu un avion pilotat de maiorul american Yogi Brown.

Toată viața am fost îndrăgostit de mașinile rapide, de mașini de curse, Formula 1. Am crezut că sunt furios și iute (Fast and Furious, referință la seria de filme). Imediat după experiența aceasta cu F-16, mi s-a părut că sunt foarte încet, foarte moale. Când am aterizat, după ce îmi pierdusem zâmbetul meu obișnuit, nervii și energia, nu mi-am pierdut mândria și ultimul lucru pe care i l-am spus lui Yogi Brown (pilotul cu care a zburat premierul) a fost: pun pariu cu tine, Yogi, că piloții români vor fi mai buni decât tine. Sper să ajung să văd că se întâmplă acest lucru”, le-a spus premierul invitaților.

Ponta a explicat și de ce, deși a visat mereu să zboare cu un avion de luptă, s-a abținut să o facă deși avea la dispoziție aparatele rusești MiG 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române.

„Să zbor cu un supersonic a fost mereu un vis pentru mine. Nu aș fi putut să îmi îndeplinesc acest vis cu un MiG 21, din două motive. Primul este că sunt prea înalt. Al doilea este că aș fi avut nevoie de cel puțin două săptămâni să le explic unor jurnaliști că zborul cu un MiG nu înseamnă neapărat că îmi place de producătorii MiG-ului. De aceea am așteptat să vină F-16 și nu am vrut să ratez ocazia”, a mai spus premierul.

La recepție au mai fost prezenți însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, oficiali militari americani și români, precum și vicepreședintele programului F-16 de la Lockheed Martin, Roderick McLean.

Atât oficialii români, cât și cei americani, au subliniat importanța semnării acestui contract pentru parteneriatul strategic al României cu SUA, cât și pentru asigurarea unei dotări corespunzătoare a Armatei române, pentru apărarea flancului estic al NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York