VIDEO. Cocaină columbiană de 625 de milioane de euro în Portul Constanța

VIDEO. Cocaină columbiană de 625 de milioane de euro în Portul Constanța
Publicat: 01/07/2016, 14:22
Actualizat: 05/07/2016, 18:58
Vasul în care a fost găsită cocaina venea din America de Sud, marfa urmând să ajungă pe piața din Europa, România fiind țara de tranzit.
Valoarea estimată de piață a celor 2,5 tone de cocaină, care avea o puritate de 90%, este de 625 de milioane de euro, drogurile fiind aduse din Columbia către Europa de Vest, conform Poliției Române.
Șase persoane, cetățeni străini, au fost reținute de anchetatori, printre care și liderul rețelei de traficanți, reținut în Spania, acesta fiind un marocan cu dublă cetățenie, olandeză și spaniolă.
„Este cea mai mare captură de cocaină din România și una dintre cele mai mari din Europa”, a declarat Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT.

„Fiecare pachet era învelit în cel puțin zece ambalaje, de la folie de plastic, cauciuc, indigo etc, inclusiv substanțe care le făceau nedetectabile atât la scannere, cât și la controlul câinilor. Erau chiar și hidroizolate”, a declarat Claudiu Cucu, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției.

Potrivit șefului DCCO, fiecare pachet era ștanțat cu siglele unor branduri celebre, precum Gucci, Kenzo ori Rolex, ” în funcție de calitate, de destinatar, dar și în funcție de producător. „

Procurorii DIICOT au anunțat că i-au reținut pentru 24 de ore pe columbianul Diego Ramon Narvaez și pe patru lituanieni – Nerijus Mikailionis, Aurius Laurincikas, Vygantas Gaidamavicius și Tadas Miceika, aceștia fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și de trafic internațional de droguri de mare risc.
Liderul rețelei, marocanul Mimoun Kaabouni, zis „Rocky”, a fost arestat de asemenea în Spania, joi, când încerca să părăsească țara de pe aeroportul din Malaga, după ce complicii săi fuseseră prinși lângă Constanța, cu drogurile.
Procurorii DIICOT arată că în perioada aprilie-iunie 2016, cei șase s-au asociat pentru a aduce droguri din Columbia, prin România, către Europa de Vest. Ei au ascuns cele 2,5 tone de cocaină în containere, pe care le-au deghizat în operațiuni de import-export de banane din Columbia în România.

Traficanții au închiriat un depozit în Eforie Sud, unde au extras drogurile din containere, pe 27 și pe 29 iunie, fiind prinși în flagrant de anchetatori.

„Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian”, arată Poliția Română.

Ancheta durează de 6 luni, informează Poliția Română, care arată că drogurile veneau din Columbia ascunse în containere transoceanice, în așa fel încât nu puteau fi detectate prin metodele clasice de scanare și control.

Drogurile urmau să fie preluate din portul Constanța cu camioane și duse în Olanda.
Un sfert din marfa capturată a fost adusă la sediul DIICOT, vineri, în 50 de saci, fiind încărcată în trei mașini.
Cei cinci traficanți prinși în România au fost arestați preventiv prin dispoziția Tribunalului București.
La acțiune au participat procurorii DIICOT și polițiști ai Direcției Operațiuni Speciale, dar și din partea DEA din SUA și a Gărzii Civile din Spania. La acțiune au mai participat Direcția de Informații a Armatei, Poliția de Frontieră, ANAF și MAE.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase