VIDEO | Criza energiei, cauza dezastrului de la ALRO Slatina. Sindicaliștii cer intervenția statului

Publicat: 27/09/2022, 19:07

Criza din domeniul energiei afectează în continuare marile întreprinderi, care se văd obligate să își restrângă activitatea. În aceeași situație se află și uzina de aluminiu de la Slatina, acolo unde numărul angajaților aflați în șomaj tehnic va crește. Singura soluție pe care reprezentanții sindicatelor și ale patronatelor o văd, este intervenția statului în piața energiei.

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, se află în continuare într-o situație grea, deși pe parcursul anului a închis trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic, iar sute de angajați au fost fie trimiși în șomaj tehnic, fie concediați la cerere (cu măsuri compensatorii conform contractului colectiv de muncă).

În acest context, la Prefectura Olt, a fost organizată o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, în care s-a dezbătut situaţia actuală a producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Potrivit reprezentanţilor patronatului, la acest moment, situaţia este gravă, însă nu se pune în discuţie închiderea fabricii. Potrivit directorului de producţie, Marian Cilianu, se caută soluţii pentru ca oamenii să nu fie trimişi acasă. Totodată, periodic se fac adrese către Ministerul Energiei privind situaţia ALRO Slatina.

„Nu se discută de închiderea definitivă. Încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix, electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor pe care le vindem. Vorbim de șomaj tehnic, da, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a mai precizat directorul Marian Cilianu.

Marea problemă a societății ALRO Slatina, o societate energofagă, este că încă de la sfârșitul anului trecut nu își mai poate asigura energia electrică la costuri care să-i permită să rămână pe piața producătorilor mari de aluminiu.

Liberalizarea pieței energiei a dus la creșterea prețurilor, lucru pe care îl resimt toți consumatorii, însă, raportat la cantitățile enorme de care are nevoie ALRO, problema prețului la care cumpără energia electrică va dicta închiderea activității de producție sau menținerea în activitate.

Deși Guvernul, prin cea mai nouă ordonanță care aduce noi prevederi pe piața energiei, a deschis marilor consumatori posibilitatea de a încheia contracte direct cu producătorii de energie electrică, în lege nu există obligația acestora din urmă de a face acest lucru, ceea ce a făcut ca pe piața marilor consumatori să nu mai fie energie care să poată fi contractată.

Din această cauză, marii consumatori, așa cum este ALRO, cumpără energie de pe Piața Zilei Următoare (PZU) și de pe alte piețe pe care se practică prețuri foarte mari.

„Situația este critică în momentul de față. De ce? Datorită faptului că până la sfârșitul anului acesta ne lipsesc 25 MW. Acești 25 MW îi luăm de pe Piața Zilei Următoare (PZU), la prețuri la care nu se poate face nimic viabil din punct de vedere economic. Adică preț de 2.500 dolari, pe medie, 3.000 dolari în spot pe PZU, înseamnă preț între 500 și 600 euro pe MW, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care iau energia la 40 dolari sau de euro pe MW, sau de 60 euro. Este imposibil să faci față. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm acum pe ce hale mai avem în funcțiune, unde avem 50 MW lipsă”, a explicat directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu.

Dacă ALRO va continua să achiziționeze energie electrică la prețurile de pe Piața Zilei Următoare (PZU) ar rezulta un cost de producție al tonei de aluminiu de trei ori mai mare decât cotația aluminiului pe bursa metalelor, a mai spus Cilianu.

„Prețul aluminiului ar fi undeva la 6.500 – 7.000 dolari, iar LME e undeva la 2.100 dolari, LME fiind prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra. Problema este una și de lipsă de cantități, deja se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități. (…) O situație critică, mai critică, este la gaze naturale, pe luna următoare n-am reușit să cumpărăm, vom cumpăra de pe o zi pe alta de pe bursa de mărfuri, iar pentru anul viitor și cele trei luni rămase din acest an încă nu am reușit să achiziționăm nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă unde undeva la începutul anului se vindea cu 3.500 – 3.900 dolari, acum discutăm de un preț de 2.100 dolari”, mai spune reprezentantul ALRO.

ALRO cere ca ANRE să oblige furnizorii să vândă și pe piața marilor consumatori

Reprezentanții companiei, susținuți și de sindicate, doresc ca statul să se implice și să reglementeze strict obligațiile producătorilor de energie, astfel încât prețul la care marii consumatori pot cumpăra să nu fie cel de „speculă”, după cum este considerat astăzi prețul de pe Piața Zilei Următoare (PZU).

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi exact instituția care poate face mai mult decât să dea posibilitatea producătorilor să încheie contracte cu marii consumatori, de la ANRE așteptându-se să reglementeze cantitățile care să fie livrate prin contracte negociate direct. În lipsa acestei reglementări, marii consumatori rămân doar cu prevederea din lege conform căreia pot încheia contracte bilaterale.

Avem peste 40-50 de cereri de ofertă, pe care le-am pus și pe bursele de energie, și direct la producători, s-au anulat sau s-au refuzat, din lipsă de cantități de energie. Din păcate, nu există pe actuala lege o obligativitate de a vinde pe piața marilor consumatori. (…) Dacă nu au obligativitate să pună pe piața marilor consumatori, nu vor pune. Dacă anul ăsta, să zicem, costurile noastre erau în jur de 4.000 – 4.500 dolari, pentru anul viitor prevedem un preț de 6.500-7.000 dolari, care este enorm”, a mai spus Cilianu.

Sindicatele din ALRO Slatina, patronatul și reprezentanți ai autorităților locale s-au întâlnit, marți, 27 septembrie 2022, la Prefectura Olt pentru a discuta despre „situația critică” a combinatului de producere a aluminiului.

La întâlnire au participat prefectul județului, Florin Homorean, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan, mai mulți lideri de sindicat din ALRO, directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu și directorul de resurse umane ALRO, Nicolae Durău.

La finalul discuțiilor s-a convenit ca autoritățile locale să încerce să organizeze o întâlnire, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, pentru a se căuta soluții pentru o problemă care nu este doar a ALRO, s-a subliniat de mai multe ori pe parcursul întâlnirii, ci cu aceasta se confruntă, în România, și alți operatori economici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...