VIDEO Protest la Opera din Iași, după ce dirijoarea Corului Junior a fost concediată

VIDEO Protest la Opera din Iași, după ce dirijoarea Corului Junior a fost concediată
Publicat: 03/02/2020, 17:01

Zeci de părinți ai căror copii cântă în Corul Junior al Operei din Iași s-au adunat, luni la prânz, pe scările instituției, nemulțumiți de decizia conducerii Operei Naționale Române Iași (ONRI) de a întrerupe contractul cu dirijoarea Raluca Zaharia. La protest au participat și o parte dintre copiii din cor. Cei prezenți au afișat pancarte pe care era scris „Procesele în justiție blochează actul creației” sau „Corul Juniorii operei=8 ani, gongul final?”.

Protestul a fost organizat de părinți după ce Raluca Zaharia, cea care a dirijat în ultimii ani Corul Junior, a anunțat luni pe contul său de Facebook că nu va mai lucra cu tinerii. Ea a explicat că i-a fost întrerupt contractul de muncă în urma unei reorganizări a instituției.

„Am primit o notificare prin care mi se spune că este un alt post vacant cu carte de muncă, acela de sufleor, unde din punct de vedere profesional mă pot încadra, și să rămân la corul de copii pe un contract de colaborare, pe drepturi de autor. Mi se pare o nedreptate. De ce ar trebui să îmi desfășor această activitate cu copiii fără carte de muncă, având în vedere că am dat un concurs, am luat 100 de puncte, comisia a fost impresionată? Eu am dat concurs pe ambele coruri, și pe corul de copii, și pe corul mare, pentru că pe fișa postului scrie dirijor cor și trebuie să mă ocup de pregătirea copiilor care joacă în spectacolele instituției, și să mă ocup de corul mare la cererea instituției, lucru care s-a întâmplat atunci când colegul meu a trebuit să lipsească din țară”, a explicat Raluca Zaharia, dirijorul Corului Juniorii Operei.

Ea susține că este în preaviz până în 20 februarie.

Părinții prezenți la protest susțin că liantul acestui cor era Raluca Zaharia.

„Soluția propusă de manager, să avem alt dirijor, nu cred că va avea șanse de reușită datorită factorului uman. Aici cred că este o problemă majoră. Performanța acestui cor cred că este dată de implicarea Ralucăi într-o proporție foarte mare”, a declarat Ionuț Tănăse, tatăl unui băiat din cor.

Una dintre fetele din Corul de Copii al Operei susține că va renunța să mai meargă la repetiții și la spectacole, dacă Raluca Zaharia nu va dirija acest cor.

„Ea a reușit să scoată din noi muzică, ceea ce nu reușește foarte multă lume. Dacă pleacă, eu nu mai calc în Opera Națională Română Iași. Mulți dintre copii nu vor mai călca în Operă și nici nu vor mai participa la spectacole”, a spus Andreea Nicolau, una dintre fetele care cântă în Corul Operei.

În replică, directorul ONRI susține că Raluca Zaharia avea un contract din 2016 pe postul de dirijor al corului mare, în condițiile în care ea lucra cu Juniorii Operei.

„Este o confuzie, doamna Raluca Zaharia a primit acea notificare care se referea la dirijor cor. Această funcție implică activitatea corului mare, unde este domnul Manuel Giugulea de atâta timp dirijor. Doamna Raluca Zaharia a refuzat să vină să semneze contractul de colaborare pe corul de copii”, a declarat Beatrice Rancea, directorul ONRI.

Aceasta a explicat că activitatea Corului Juniorilor este ocazională și că acesta nu au mai mult de 5-6 spectacole pe an.

„Cel care ocupă postul pentru dirijor cor copii nu poate să o facă decât printr-un contract de colaborare. Vorbim de două lucuri diferite. Contractul pe care ea refuză să îl semneze cu noi este cel pe care l-a avut tot timpul, de colaborare pentru corul de copii”, a declarat Rancea.

Directorul ONRI a mai explicat că Raluca Zaharia a fost angajată în 2016 și că managerul de atunci al instituției nu a justificat de ce a fost nevoie de înființarea acestui al doilea post de dirijor cor.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că...
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...