(VIDEO) Războiul din Ucraina: Goliath, pus la pământ de David (DOCUMENTAR)

Publicat: 21/04/2022, 21:30

Trupele ucrainene au doborât un elicopter rusesc Ka-52, în valoare de 15 milioane de dolari, cu o rachetă de apărare aeriană în valoare de 100 de dolari. Yaroslav, un ofițer ucrainean, a povestit într-o postare pe o rețea de socializare cum elicopterele rusești au coborât aproape de nivelul solului. În acest context, un soldat a tras două rachete asupra lor. Una dintre ele a lovit o capcană termică, iar cealaltă a doborât un elicopter.

Igla este un sistem de rachete sol-aer cu orientare în infraroșu, portabil, de fabricație sovietică și costă doar 100 de dolari. 

Au fost exportate din fosta Uniune Sovietică în peste 30 de țări. Un număr mare a fost vândut guvernului Venezuelei, stârnind îngrijorarea Statelor Unite că ar putea ajunge în mâinile gherilelor columbiene. Dovezi foto ale versiunii duble montate pe un camion în serviciu al armatei libiene au apărut în martie 2011. Aproape 500 de rachete Igla au fost importate din Rusia în 2004. 

Ka-50 este un elicopter de atac cu un singur loc. A fost proiectat în anii 1980 și adoptat pentru serviciul în armata rusă în 1995. Este fabricat de compania Progress din Arseniev și este folosit ca un elicopter de cercetare puternic armat. Este primul elicopter operațional din lume cu un sistem de evacuare pentru salvare.

Ka-50 sau „Rechinul Negru”

Ka-50 sau „Rechinul Negru” a fost proiectat pentru a fi mic, rapid și agil, cu scopul de a atinge capacitatea maximă de supraviețuire și eficacitate pe câmpul de luptă. Căutarea unei economii în greutate și dimensiuni, pentru a obține viteza și agilitatea maximă, a dus la proiectarea elicopterului cu un singur pilot, singurul caz în rândul elicopterelor de atac. Kamov, după un studiu aprofundat privind utilizarea elicopterelor în Afganistan și în alte zone de război, a susținut că a ajuns la concluzia că misiunea tipică de atac, descrisă ca fiind structurată în majoritatea cazurilor într-o abordare la altitudine mică nu ar necesita ca pilotul să navigheze, să manevreze și să administreze armamentul în același timp. Cu această convingere, biroul de proiectare a teoretizat că un singur pilot, dacă ar fi echipat cu sisteme bine armonizate și eficiente, ar putea conduce o misiune de război în întregime de unul singur. 

Configurația sa caracteristică cu un singur loc, aleasă pentru a-și sublinia performanța și manevrabilitatea, s-a dovedit a fi, însă cea mai mare limitare: singurul elicopter de atac din lume cu un singur membru al echipajului, Ka- 50 s-a dovedit incapabil să efectueze misiuni în mod autonom, deoarece avea nevoie de sprijinul aeronavelor de recunoaștere care scuteau pilotul de activitatea de monitorizare și detectare a țintelor.

Similar cu alte elicoptere Kamov, folosește un sistem distinct cu două rotoare coaxiale contrarotante care elimină necesitatea unui rotor de coadă și măresc foarte mult capacitățile aerobate ale elicopterului. Eliminarea rotorului de coadă oferă un supliment de putere disponibilă, deoarece în mod normal piesele mecanice necesare scad până la 30% din puterea motoarelor. Ca un avantaj suplimentar, cu doi rotori identici contrarotați, compensarea naturală dintre cuplurile de rotație oferă Ka-50 caracteristica de a fi mult mai imun decât alte modele față de variațiile direcției și intensității vântului și de a avea cea mai mare rată de rotație în toate condițiile de zbor și viteza posibilă în comparație cu alte elicoptere.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de supraviețuire a pilotului, Ka-50 este echipat cu un scaun de ejecție NPP Zvezda K-37-800, o caracteristică unică pentru un elicopter. La ejectare, înainte ca racheta să împingă scaunul afară din cabină, palele rotorului sunt detonate de o încărcare explozivă în butuc. Dezvoltarea elicopterului a fost realizată într-un timp record, datorită politicii dovedite de Kamov de a-și detașa inginerii de conexiuni tehnice la principalii furnizori și subcontractanți de componente. Reducerea cheltuielilor militare în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, însă a provocat o reducere a fondurilor pentru program, care nu a avut timp să intre în faza completă de producție și, prin urmare, au fost produse doar relativ puține exemple de Ka-50.

Producția a fost reluată în 2006. Mai târziu, spre sfârșitul anului 2008 , s-a anunțat că vor fi produse doar încă 5 unități și că producția va fi reconfigurată pentru a produce exclusiv Ka-52, mai adaptabil și mai avansat. La un moment dat, însă Forțele Armate Ruse au optat pentru a nu continua adoptarea vehiculului. În 2009, producția a fost de fapt suspendată, după doar 17 unități. Apoi, s-a creat varinata cu două locuri a aeronavei numită Kamov Ka-52 Alligator care din 2009 a rezolvat aceste probleme. Elicopterul Ka-52 poate distruge ținte terestre blindate și neblindate ale inamicului, ținte aeriene cu viteză redusă și personalul din prima linie. Este, de asemenea, desfășurat ca platformă de supraveghere și post de comandă aerian pentru un grup de elicoptere de atac.

Elicopterul de luptă  Ka-52

Producția în serie a lui Ka-52 a început în 2008 la uzina Progress Arsenyev Aviation din regiunea Primorye din Rusia. În comparație cu Ka-50 original, are un profil de nas mai „moale” și un sistem radar cu două antene – montat pe catarg pentru ținte aeriene și montat pe nas pentru ținte terestre. De asemenea, sunt montate TV zi și noapte cu sistem termic de vizionare în două turele sferice, una peste carlingă și a doua sub nas. Ka-52 a preluat tunul de la Ka 50 și l-a montat lateral. Acesta dispune de șase puncte rigide montate pe aripi, comparativ cu patru de pe Ka-50. Pentru a menține greutatea și performanța la egalitate cu cea a lui Ka-50, blindajul și capacitatea magaziei/alimentării tunului au fost reduse.

După finalizarea testelor de stat, Ka-52 a intrat în funcțiune în mai 2011 cu primele unități operaționale care s-au alăturat Forțelor Aeriene Ruse în aceeași lună. Conform planurilor anterioare de achiziții pentru apărarea statului, Forțele Armate Ruse urmau să primească până în 2012 2 Ka-52 experimentale și 24 de serie. Al doilea contract pe termen lung semnat în 2011, în valoare de 120 de miliarde de ruble, urma să furnizeze Forțelor Aeriene Ruse 146 Elicoptere Ka-52 în total până în 2020. În februarie 2018, Ministerul rus al Apărării și-a exprimat interesul de a cumpăra 114 Ka-52 suplimentare în cadrul noului Program de armament de stat pentru 2018–2027.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului