VIDEO | „Satan”, arma distrugătoare din arsenalul armatei ruse (DOCUMENTAR)

Publicat: 26/04/2022, 21:30
Actualizat: 26/04/2022, 21:47

Satan există! Și este devastator. O arată imaginile publicate de ministerul rus al Apărării de la lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscută sub denumirea de „Satan 2”. Lansarea a fost făcută de pe cosmodromul Plesețk și, potrivit autorităților ruse, a fost „un succes”. Este primul test efectuat de Rusia cu o astfel de rachetă. După lansare, Vladimir Putin a avertizat Occidentul spunând că racheta „le va da de gândit” celor care încearcă să amenințe Rusia. Liderul de la Kremlin a apărut la televiziuni, în timp ce era informat de responsabilii militari că racheta a fost lansată cu succes de la Plesețk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a spus Vladimir Putin.

Racheta cu rază lungă de acțiune este în dezvoltare încă din anii 2000. Aceasta urmează să înlocuiască rachetele mai vechi dezvoltate în anii 1970. Aceasta poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de mărimea Franței. Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.

„Sistemul are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are corespondenți în lume și nu va mai avea mult timp. Această armă cu adevărat unică va consolida potenţialul de luptă al forţelor noastre armate, va asigura în mod eficient securitatea Rusiei împotriva ameninţărilor externe şi va oferi teme de gândire celor care, în febra unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne ameninţe ţara.”, a susținut președintele Rusiei.

Lansarea test a rachetei

Lansarea test nu este o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mulți ani, însă vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului din Ucraina. Potrivit unui material video publicat de ministerul Apărării din Rusia, racheta este lansată dintr-un siloz subteran. Se pare că Rusia a notificat în mod adecvat SUA înaintea lansării acestei rachete.

”Un astfel de test este unul de rutină şi nu a fost o surpriză”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Racheta face parte din gama rachetelor balistice intercontinentale. Acestea transportă în mod exclusiv focoase nucleare. Sistemul de navigație este de obicei de tip inerțial cu giroscop, folosind date geodezice culese de sateliți. Uneori este folosit un sistem combinat astro-inerțial, care conține și sisteme de navigație astronomică, cu corecție stelară. La tipurile actuale, combustibilul este solid. Aceste rachete au preluat cea mai mare parte a funcțiilor de descurajare nucleară de la bombardierele strategice.

Sarmatul, una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de Putin

Sarmatul este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018. RS-28 Sarmat a efectuat primul zbor de testare pe 20 aprilie 2022, iar guvernul rus se așteaptă ca racheta să intre în serviciu mai târziu în cursul anului.

În februarie 2014, un oficial militar rus a anunțat că Sarmat va fi gata de desfășurare în jurul anului 2020. În luna mai a aceluiași an, o altă sursă oficială a sugerat că programul era accelerat și că, în opinia sa, acesta va constitui până la 100% din arsenalul nuclear terestru fix al Rusiei până în 2021.

În iunie 2015 s-a raportat că programul de producție pentru primul prototip al Sarmat aluneca. RS-28 Sarmat era de așteptat să devină operațional în 2016. La 10 august 2016, Rusia a testat cu succes motorul din prima etapă a RS-28, numit PDU-99. La începutul anului 2017, prototipurile de rachete au fost construite și livrate la Plesetsk Cosmodrome pentru teste, dar programul de testare a fost amânat pentru a verifica din nou componentele hardware cheie înainte de lansarea inițială.

În acea perioadă, potrivit comandantului Forțelor Strategice Ruse, Serghei Karakayev, RS-28 Sarmat trebuia desfășurat cu a Divizia a 13-a Rachete Banner Roșu a Armatei 31 de Rachete la Baza Aeriană Dombarovsky, Regiunea Orenburg și cu Divizia 62 Rachete Banner Roșu a Armatei Rachete 33 Gărzi la Uzhur, Krasnoyarsk Krai, înlocuind precedentele ICBM R-36M aflate în prezent acolo.

La sfârșitul lunii decembrie 2017, primul test de ejecție cu succes al rachetei a fost efectuat la Cosmodromul Plesetsk. Potrivit raportului, racheta a zburat câteva zeci de kilometri și a intrat în raza de testare.

La 1 martie 2018, președintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual adresat Adunării Federale, a declarat că „faza activă a testelor” a rachetei a început. La scurt timp după, o sursă militară anonimă a fost citată: a spus că informațiile despre racheta Sarmat fuseseră în 2007 scurse în Occident în mod deliberat. La 30 martie 2018, Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip în care Sarmat-ul efectuează a doua lansare de test cu succes la Cosmodromul Plesetsk.

La 24 decembrie 2019, în timpul expoziției sistemelor de arme moderne de la Centrul Național de Management al Apărării, a fost raportat că Sarmat este capabil să efectueze un „zbor suborbital de 35.000 km”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican