VIDEO | „Satan”, arma distrugătoare din arsenalul armatei ruse (DOCUMENTAR)

Publicat: 26/04/2022, 21:30
Actualizat: 26/04/2022, 21:47

Satan există! Și este devastator. O arată imaginile publicate de ministerul rus al Apărării de la lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscută sub denumirea de „Satan 2”. Lansarea a fost făcută de pe cosmodromul Plesețk și, potrivit autorităților ruse, a fost „un succes”. Este primul test efectuat de Rusia cu o astfel de rachetă. După lansare, Vladimir Putin a avertizat Occidentul spunând că racheta „le va da de gândit” celor care încearcă să amenințe Rusia. Liderul de la Kremlin a apărut la televiziuni, în timp ce era informat de responsabilii militari că racheta a fost lansată cu succes de la Plesețk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a spus Vladimir Putin.

Racheta cu rază lungă de acțiune este în dezvoltare încă din anii 2000. Aceasta urmează să înlocuiască rachetele mai vechi dezvoltate în anii 1970. Aceasta poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de mărimea Franței. Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.

„Sistemul are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are corespondenți în lume și nu va mai avea mult timp. Această armă cu adevărat unică va consolida potenţialul de luptă al forţelor noastre armate, va asigura în mod eficient securitatea Rusiei împotriva ameninţărilor externe şi va oferi teme de gândire celor care, în febra unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne ameninţe ţara.”, a susținut președintele Rusiei.

Lansarea test a rachetei

Lansarea test nu este o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mulți ani, însă vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului din Ucraina. Potrivit unui material video publicat de ministerul Apărării din Rusia, racheta este lansată dintr-un siloz subteran. Se pare că Rusia a notificat în mod adecvat SUA înaintea lansării acestei rachete.

”Un astfel de test este unul de rutină şi nu a fost o surpriză”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Racheta face parte din gama rachetelor balistice intercontinentale. Acestea transportă în mod exclusiv focoase nucleare. Sistemul de navigație este de obicei de tip inerțial cu giroscop, folosind date geodezice culese de sateliți. Uneori este folosit un sistem combinat astro-inerțial, care conține și sisteme de navigație astronomică, cu corecție stelară. La tipurile actuale, combustibilul este solid. Aceste rachete au preluat cea mai mare parte a funcțiilor de descurajare nucleară de la bombardierele strategice.

Sarmatul, una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de Putin

Sarmatul este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018. RS-28 Sarmat a efectuat primul zbor de testare pe 20 aprilie 2022, iar guvernul rus se așteaptă ca racheta să intre în serviciu mai târziu în cursul anului.

În februarie 2014, un oficial militar rus a anunțat că Sarmat va fi gata de desfășurare în jurul anului 2020. În luna mai a aceluiași an, o altă sursă oficială a sugerat că programul era accelerat și că, în opinia sa, acesta va constitui până la 100% din arsenalul nuclear terestru fix al Rusiei până în 2021.

În iunie 2015 s-a raportat că programul de producție pentru primul prototip al Sarmat aluneca. RS-28 Sarmat era de așteptat să devină operațional în 2016. La 10 august 2016, Rusia a testat cu succes motorul din prima etapă a RS-28, numit PDU-99. La începutul anului 2017, prototipurile de rachete au fost construite și livrate la Plesetsk Cosmodrome pentru teste, dar programul de testare a fost amânat pentru a verifica din nou componentele hardware cheie înainte de lansarea inițială.

În acea perioadă, potrivit comandantului Forțelor Strategice Ruse, Serghei Karakayev, RS-28 Sarmat trebuia desfășurat cu a Divizia a 13-a Rachete Banner Roșu a Armatei 31 de Rachete la Baza Aeriană Dombarovsky, Regiunea Orenburg și cu Divizia 62 Rachete Banner Roșu a Armatei Rachete 33 Gărzi la Uzhur, Krasnoyarsk Krai, înlocuind precedentele ICBM R-36M aflate în prezent acolo.

La sfârșitul lunii decembrie 2017, primul test de ejecție cu succes al rachetei a fost efectuat la Cosmodromul Plesetsk. Potrivit raportului, racheta a zburat câteva zeci de kilometri și a intrat în raza de testare.

La 1 martie 2018, președintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual adresat Adunării Federale, a declarat că „faza activă a testelor” a rachetei a început. La scurt timp după, o sursă militară anonimă a fost citată: a spus că informațiile despre racheta Sarmat fuseseră în 2007 scurse în Occident în mod deliberat. La 30 martie 2018, Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip în care Sarmat-ul efectuează a doua lansare de test cu succes la Cosmodromul Plesetsk.

La 24 decembrie 2019, în timpul expoziției sistemelor de arme moderne de la Centrul Național de Management al Apărării, a fost raportat că Sarmat este capabil să efectueze un „zbor suborbital de 35.000 km”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Scandal uriaș la vârful lumii interlope din București. Soția unui mafiot celebru, filmată pe ascuns...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Cursă terminată pe patul de spital, în Târgu Jiu. Doi tineri, în stare gravă după...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Tragedie la Institutul de Urgență “C.C Iliescu”. Un medic și-ar fi pus capăt zilelor în...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Circulaţia rutieră se închide sâmbătă noaptea pe Autostrada A0
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
INTERDICȚIE pentru proprietarii de apartamente din România. Se aplică de luna viitoare
Doliu pe scena teatrului românesc. A murit un actor îndrăgit de toată lumea
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Valentin Glushko, părintele rachetelor sovietice