Vier Pfoten: Am sterilizat 3.000 de câini în 2 ani la ADP Sector 6, ASPA a încălcat legea

Vier Pfoten: Am sterilizat 3.000 de câini în 2 ani la ADP Sector 6, ASPA a încălcat legea
Publicat: 28/03/2014, 22:34

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că, în 21 martie, a ridicat aproape 90 de câini dintr-un adăpost care funcționa în incinta Administrației Domeniului Public (ADP) din Sectorul 6, pentru că nu exista o evidență a animalelor.

Din cei 89 de câini ridicați, 19 aveau crotaliu cu serie și microcip atestând că aparțin Fundației Vier Pfoten, alți 25 aveau crotaliile Vier Pfoten, însă fără serie si fără microcip, 23 de câini erau fără crotaliu și fără microcip, 19 fuseseră microcipați de ASPA, toți aceștia fiind și sterilizați, iar trei câini erau nesterilizați, nemicrocipați și nu aveau crotalii, a precizat coordonatorul de proiect ASPA Răzvan Băncescu

Vier Pfoten, care de doi ani sterilizează câini cu și fără stăpân într-o clinică aflată în imediata vecinătate a acelui adăpost, pusă la dispoziție de Primăria Sectorului 6 în baza unui protocol, precizează că, din cei 90 de câini ridicați de ASPA, doar 18 erau sub îngrijirea fundației și aceștia se aflau în țarcurile post-operatorii ale clinicii, închise cu lacăt.

„Restul câinilor se aflau într-un adăpost situat în imediata vecinătate a clinicii, sub îngrijirea unor voluntari care încheiaseră, separat de Vier Pfoten, o înțelegere cu Primăria Sectorului 6 pentru adăpostirea câinilor în padocurile de pe teritoriul ADP 6. O parte din câinii din adăpost (neaparținand Vier Pfoten) fuseseră sterilizați și microcipați de Vier Pfoten, de unde și confuzia domnului Băncescu. Toți cei 18 câini din îngijirea Vier Pfoten erau înregistrați în registrele organizației, fiecare având fișă proprie”, arată reprezentanții fundației într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Vier Pfoten reclamă faptul că animalele pe care le avea, aflate în tratament, au fost ridicate de hingheri prin metode barbare, pline de cruzime și au fost duse în adăpostul public de la Bragadiru.

„Deși a chemat Poliția (există plângere înregistrată), Vier Pfoten nu și-a putut recupera niciun câine vineri, ci abia luni, de la adăpostul Bragadiru”, precizează organizația.

În 24 martie, Vier Pfoten și-a recuperat 17 din cei 18 câini duși la adăpostul Bragadiru, unul fiind de negăsit, mai spun reprezentanții fundației.

Totodată, contrar celor spuse de Băncescu, Vier Pfoten afirmă că nicio mașină a fundației nu a împiedicat acțiunile hingherilor, ceea ce „poate fi confirmat de către reprezentanții Poliției Locale care au blocat celor doi reprezentanț ai Vier Pfoten accesul încă de la intrarea pe teritoriul ADP 6”.

„Imaginile cu câinii strangulați și fără suflare, aruncați de-a valma în cuști, sunt publice și au făcut înconjurul lumii”, arată organizația, precizzând că, potrivit Legii 258/2013, „capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal” și „câinii se vor transporta în cuști individuale”.

Totodată, mai atrage atenția fundația, potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt obligate să captureze câinii în următoarea ordine: câinii care circulă liber, fără însoțitor, din preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, piețelor publice, câinii care circulă liber în alte locuri publice și câinii care circulă liber în zonele periferice ale localităților.

Reprezentanții Vier Pfoten mai arată că Primăria Sectorului 6 a emis și trimis Vier Pfoten notificarea privind rezilierea protocolului potrivit căruia ONG-ul steriliza gratuit câinii în clinica autorității locale abia în 25 martie, „la patru zile după acțiunea abuzivă a ASPA”.

Vier Pfoten a depus plângere la Poliție pentru spargerea lacătelor și vandalizarea țarcurilor de către angajații ASPA și va deschide o acțiune în instanță. „Principalele acuzații împotriva ASPA: ucidere și maltratarea animalelor, furt, sechestrare de bunuri și vandalism. Toate aceste abuzuri au fost comise cu sprijinul reprezentanților Poliției Locale, care, în loc să intervină pentru respectarea legii, au obstrucționat accesul reprezentanților Vier Pfoten în zona padocurilor. Vier Pfoten va acționa în judecată Primăria Sectorului 6 atât pentru tragerea la răspundere a polițiștilor locali, cât și pentru încălcarea protocolului de colaborare valabil până la 17 aprilie 2014”, mai arată organizația.

„Modul în care Primăria Sectorul 6 a ales să încheie colaborarea cu noi este inexplicabil având în vedere că Vier Pfoten a investit bani din resurse proprii, eforturi și timp în acest proiect la solicitarea expresă a primăriei. Am sterilizat peste 3.000 de câini cu și fără stăpân în cei doi ani de proiect în Sectorul 6 și nu putem înțelege o astfel de atitudine”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului „Animale fără stăpân” al Vier Pfoten.

Potrivit lui Băncescu, câinii ridicați în 21 martie de ASPA au fost transportați la adăpostul Primăriei Capitalei de la Bargadiru pentru înregistrare, reprezentanții ASPA comunicând, la momentul ridicării animalelor, faptul că acestea pot fi luate înapoi doar după ce vor fi prezentate documentele de înregistrare.

„Reprezentanții Vier Pfoten și-au luat încă de vineri (21 martie, n.r.) doar câinii pentru care au prezentat documente, pentru că așa este normal. Pentru celelalte animale, am cerut să ni se prezinte actele, respectiv carnetele câinilor, eventual pașapoartele, înregistrările acestora, seriile de microcipuri”, a declarat Băncescu, adăugând că acțiunea a fost dispusă ca urmare a planului lunar de strângere a câinilor fără stăpân.

În ceea ce privește acțiunea de prindere a câinilor pentru transferul către Bragadiru, Băncescu a precizat că acțiunile hingherilor au fost îngreunate de prezența mașinilor personale ale membrilor Vier Pfoten, astfel că transferul câinilor nu s-a mai putut face de la țarc direct în mașinile ASPA, câinii fiind duși la mașini cu crose.

„Niciun câine nu a fost omorât, un singur animal a suferit temporar”, a mai spus Răzvan Băncescu.

Primăria Sectorului 6 a comunicat Vier Pfoten, în 25 martie, că reziliază protocolul cu fundația pentru că aceasta nu și-a respectat obligația de a o informa în legătură cu derularea proiectului de sterilizare și de a pune la dispoziția administrației publice de sector, săptămânal, o evidență a înregistrării câinilor sterilizați, deparazitați, vaccinați antirabic, marcați cu microcip și crotaliu.

Vier Pfoten a încheiat protocolul cu Primăria Sectorului 6 la începutul lunii iunie 2012, pentru amenajarea Centrului de Consultanță, Sterilizare, Dresaj și Adopție „Gheorghe Zamfir” în curtea ADP Sector 6 din Bulevardul Timișoara nr. 101.

Reprezentanții Fundației Vier Pfoten urmau să se ocupe în principal de câinii vagabonzi, scopul principal fiind strângerea câinilor comunitari de pe străzi, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabică, marcarea cu crotaliu, înregistrarea, dar și dresarea acestora.

În urma colaborării dintre cele două entități se dorea ca o parte dintre câinii comunitari să fie folosiți ca animale de terapie asistată, respectiv patrupedele să poată fi date persoanelor nevăzătoare și celor care au nevoie de pază.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control