Viorel Hrebenciuc rămâne în arest

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Viorel Hrebenciuc rămâne în arest
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în dosarul retrocedărilor de păduri, află joi dacă va rămâne în arest, după ce a contestat măsura la instanța supremă, care va lua o decizie definitivă.

UPDATE: Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în dosarul retrocedărilor de păduri, va fi cercetat în continuare în arest, a decis joi, definitiv, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Instanța supremă a judecat joi contestația lui Hrebenciuc la măsura arestului preventiv, dispusă tot de ICCJ în 29 octombrie.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc se află în arestul Poliției Brașov.


Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în dosarul retrocedărilor de păduri, află joi dacă va rămâne în arest, după ce a contestat măsura la instanța supremă, care va lua o decizie definitivă.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv, pe 29 octombrie, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în baza unui mandat emis de instanța supremă. El se află în arestul Poliției Brașov.

Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în două dosare, și-a depus în 21 octombrie demisia din Parlament. Camera Deputaților a luat act, pe 27 octombrie, de demisia lui Hrebenciuc și a trimis la Ministerul Justiției un document prin care a informat că nu se mai impune avizul Parlamentului pentru reținerea și arestarea acestuia. Astfel, Hrebenciuc a fost reținut de DNA pe 28 octombrie.

DNA ceruse aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, precum și în dosarul în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului. În același dosar, Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În acest dosar, fiul său, Andrei Hrebenciuc, a fost arestat preventiv, în 24 octombrie, pentru 30 de zile.

Procurorii susțin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, să pronunțe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafețe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanței, obținută fraudulos, Sturdza și Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga și Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceștia ar fi promis că vor determina funcționarii de la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău și ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracțiunea de trafic de influență.

Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier.

Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

În acest dosar, au mai fost arestați preventiv Dan Bengescu și Paltin Gheorghe Sturdza. Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță sunt cercetați sub control judiciar.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Virgil Popescu: „Până în 2022 vom dubla alocaţiile, iar până în 2024 pensiile vor creşte...
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Cât de bine seamănă fostele lui Alex Bodi! Asemănările dintre Bianca Drăgușanu și Iulia unt...
Inchide