Virgil Popescu: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”

Virgil Popescu: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Publicat: 03/08/2022, 08:36
Actualizat: 03/08/2022, 08:52

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că românii nu vor fi afectați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%, măsură avută în vedere de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE.

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu.

De asemenea, Virgil Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.”, a precizat Ministrul energiei, potrivit Digi24.ro.

Acesta a declarat: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”.

Românii ar trebui să facă economie

Ministrul Energiei a mai adăugat că populația României nu va fi afectată, însă le sugerează românilor să facă economie.

„Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama”, a mai spus Popescu.

Și premierul Nicolae Ciucă a spus că reducerea cu 15% a consumului de gaze trebuie privită ca o decizie voluntară și că cetățenii nu vor fi afectați în ceea ce privește asigurarea gazului.