VREM LEVOTIROXINĂ SODICĂ | Importurile paralele de medicamente, soluția de redresare a deficitului. „Fără exporturi, nu vor exista importuri”

VREM LEVOTIROXINĂ SODICĂ | Importurile paralele de medicamente, soluția de redresare a deficitului. „Fără exporturi, nu vor exista importuri”
Publicat: 27/03/2020, 13:49
Actualizat: 07/04/2021, 02:41

În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, companiile membre ADEM își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse bazate pe substanța activă levotiroxină sodică sau al oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii, din alte țări ale blocului comunitar, în regim imediat.

Vorbim aici de lipsurile raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media, rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă și raportare electronică.

„Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau/și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii”, au afirmat reprezentanții asociației. „În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanță activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienți și farmaciști”.

Cei din ADEM susțin că au posibilitatea importului paralel a aproximativ 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantități care pot fi suplimentate și ulterior, în funcție de nevoie.

„Explorăm posibilitatea importului paralel și pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autoritățile competente și contăm pe colaborarea cu acestea”, mai precizează cei din ADEM.

Liderii organizației susțin că, în ultimii ani, au adus în atenția publică de mai multe ori posibilitățile oferite de importurile paralele de medicamente. Până în prezent însă, conform precizărilor ADEM, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat – care poate fi considerat un prim pas.

„Cu toate acestea, încurajăm cu tărie ca România să facă acum al doilea pas și să stabilim un cadru funcțional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente – atât pentru autorizațiile de import paralel, cât și pentru importurile de urgență ale tuturor distribuitorilor angro eligibili.

Acest lucru ar putea ajuta la asigurarea sustenabilității pe termen lung a asistenței medicale românești, așa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE. Suntem în măsură de a pune la dispoziția autorităților cele mai bune practici din întreaga UE, în acest context.

În același timp, distribuția paralelă pe piața internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situația actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenționăm să o exportăm.

Astfel, autoritățile naționale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat și pot ridica obiecții cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienții români sunt protejați.

Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligațiile legale și de situația epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate”, potrivit unei informări ADEM primită la redacție.

Mai bine de 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 țări ale blocului comunitar, cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

În același timp, importurile paralele cresc în țările Europei de Est și de Sud. Ca exemplu, conform datelor ADEM, Polonia este acum a șasea piață de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial.

Sursă foto: Pixabay/Michal Jarmoluk/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...