Vremea se schimbă radical din cauza poluării. Cum vor fi verile în Capitală. Avertismentul sumbru al oamenilor de știință

Redactor:
Gandul
Vremea se schimbă radical din cauza poluării. Cum vor fi verile în Capitală. Avertismentul sumbru al oamenilor de știință

Verile vor fi tot mai călduroase sau chiar caniculare în România, din cauza poluării masive. Dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse, temperaturile medii din Capitală vor semăna, în anul 2100, cu cele din Irak, pe timp de vară și vor atinge chiar și 36 de grade Celsius.

Dacă România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor crește cu doar patru grade Celsius, fiind asemănătoare celor din Izmir, Turcia, transmite a1.ro.

Un scenariu și mai sumbru avansat de oamenii de știință presupune ca temperaturile să devină de-a dreptul insuportabile de om, în cazul în care emisiile de carbon nu vor fi oprite.

Alexandru Mironov: Este un scenariu posibil / Cine a mai văzut așa ceva?

„Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de ştiinţă desenează posibilele evoluţii pentru viitor. Nu putem pur şi simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. E adevărat că suntem acum pe pământ 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gândim foarte rar: cu cât suntem mai mulţi, cu atât efectele, de la respiraţie la activităţile care provoacă dioxid de carbon, care scot metan, toate contează.

Ce este cel mai important că efectele sunt, poate şi datorită ciclului soarelui, că se încălzeşte oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian şi altul în Oceanul Atlantic – care fac ca şi straturile de aer să fie antrenate în mişcarea asta, îşi schimbă felul în care acţionează.

Straturile de aer înseamnă mişcări climatice puternice. Observaţi că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia şi până la uragan în ţările nordului – cine a mai văzut aşa ceva?”, a explicat scriitorul Alexandru Mironov, citat de Digi24.

Inchide