Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă este nesiguranța în care te afli

Redactor:
Silviu Bănilă
Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă este nesiguranța în care te afli
Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă nesiguranța în care te afli

Ana Maria Nicola, lector în cadrul Facultății de Jurnalism a vorbit, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, despre experiența sa ca pacient Covid și modul în care această boală i-a afectat familia.

„La mine boala nu a fost tocmai asimptomatică, dar am avut simptome ușoare. Am început să tușesc, am făcut puțină febră și am plecat la spital să mă testez. Am aflat în aceeași seară că sunt pozitivă, ne-am autoizolat imediat. Am aflat apoi că și copiii și soțul au Covid, dar au fost asimptomatici.

„Noi ne-am tratat acasă”

Noi ne-am tratat acasă, am fost puși să alegem, dacă vrem în spital, cu mențiunea că acolo sunt locuri tot mai puține. Am ales statul acasă, care presupune o stare psihică greu de dus. Am ales asta pentru că la felul în care boala arăta în familia noastră, confortul casei noastre ni s-a părut mai important decât faptul că exista riscul mic ca la un moment dat să se agraveze boala unuia dintre noi.

Faptul că există foarte mulți români care se tratează acasă ține de neîncrederea în sistem. Oamenii se duc la spital cu gândul că acolo va fi mizerie, personal care se poartă urât, e nevoie de spăgi, medicamente de acasă. Până nu rezolvăm asta, nu avem cum să ne ducem cu inima deschisă către sistem.

„Copiii duc boala foarte ușor”

Eu una nu aș discrimina. Și tații au aceleași emoții când își văd copiii bolnavi, ca și mamele. Aproape toți copiii duc boala foarte ușor, se simțeau foarte bine, doreau să alerge prin curte. Pentru noi părea foarte ciudat, pentru că aveam tot timpul senzația că boala îi va ajunge la un moment dat, că se vor simți rău și nu își vor da seama. Nu au avut nici oboseala teribilă, din fericire, dar probabil că da, față de niște oameni care nu au copii, da, există un stres în plus.

Cea mai mare problemă e această nesiguranță în care te afli, faptul că nu te simți niciun moment sfătuit cu adevărat. Faptul că există o avalanșă de informații în spațiul public, care îți oferă temeri în plus, care nu ar trebui să existe, în mod normal.

„Asimptomaticii să fie răbdători, să nu se simtă vinovați!”

Nu se mai retestează după 14 zile de izolare. Medicii ne-au zis să ieșim liniștiți, că nu mai suntem contagioși. Copiii au înțeles foarte greu și erau temători, nu doreau să meargă la bunici, deși le explicam că toți doctorii nu ne lăsau să ieșim din casă, dacă mai eram infecțioși. În ceea ce privește societatea, cum te privește societatea… Văd asta la copii. Unul dintre copii le-a spus colegilor că a suferit de boala asta, celălalt nu a dorit să spună, de teama glumelor. E util însă dacă află că cineva a avut, pentru că la un moment dat se vor îmbolnăvi și ei și ar fi bine să discute cu o persoană care s-a confruntat cu asta.

Toată perioada respectivă este încărcată de gânduri, stres, nesiguranță.

Dar și după există această perioadă în care ți se par toate lucrurile periculoase. Există și incertitudinea legată de cât timp ai imunitate după. Noi purtăm mască în continuare, dar subconștientul nu mai este atât de stresat de teama reinfectării. Dar nu e bine, pentru că reinfectarea s-ar putea produce la un moment dat și trebuie să fim pregătiți psihic.

Sfaturi pentru asimptomatici: să fie răbdători, să nu se simtă vinovați. Starea de vinovăție nu este deloc benefică. Să știe că se supraviețuiește și că sunt cazuri rare în care boala ajunge să provoace deces. Să aibă răbdare cu sistemul care e clar că nu e pregătit pentru noi, dar ceea ce se întâmplă în sistem nu e vina lor”, a declarat Ana Maria Nicola.

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale https://www.gandul.ro/19520463 Află care sunt efectele statului în casă asupra psihicului și cum controlăm anxietatea pe timp de pandemie!

Publicată de Gandul pe Joi, 15 octombrie 2020

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
Unde a ajuns să trăiască azi tatăl Gabrielei Cristea. Vecinii evită să discute despre situația...
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
A pus bicarbonat în frigider, peste noapte. Ce s-a întâmplat a doua zi, când a...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Ruby, primele declarații după ce s-a spus că s-a căsătorit. Care este adevărul: „Mi-a explodat...
Inchide