Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă este nesiguranța în care te afli

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă este nesiguranța în care te afli
Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Ana Maria Nicola, despre experiența Covid: Cea mai mare problemă nesiguranța în care te afli
Publicat: 15/10/2020, 15:02
Actualizat: 15/10/2020, 15:12

Ana Maria Nicola, lector în cadrul Facultății de Jurnalism a vorbit, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, despre experiența sa ca pacient Covid și modul în care această boală i-a afectat familia.

„La mine boala nu a fost tocmai asimptomatică, dar am avut simptome ușoare. Am început să tușesc, am făcut puțină febră și am plecat la spital să mă testez. Am aflat în aceeași seară că sunt pozitivă, ne-am autoizolat imediat. Am aflat apoi că și copiii și soțul au Covid, dar au fost asimptomatici.

„Noi ne-am tratat acasă”

Noi ne-am tratat acasă, am fost puși să alegem, dacă vrem în spital, cu mențiunea că acolo sunt locuri tot mai puține. Am ales statul acasă, care presupune o stare psihică greu de dus. Am ales asta pentru că la felul în care boala arăta în familia noastră, confortul casei noastre ni s-a părut mai important decât faptul că exista riscul mic ca la un moment dat să se agraveze boala unuia dintre noi.

Faptul că există foarte mulți români care se tratează acasă ține de neîncrederea în sistem. Oamenii se duc la spital cu gândul că acolo va fi mizerie, personal care se poartă urât, e nevoie de spăgi, medicamente de acasă. Până nu rezolvăm asta, nu avem cum să ne ducem cu inima deschisă către sistem.

„Copiii duc boala foarte ușor”

Eu una nu aș discrimina. Și tații au aceleași emoții când își văd copiii bolnavi, ca și mamele. Aproape toți copiii duc boala foarte ușor, se simțeau foarte bine, doreau să alerge prin curte. Pentru noi părea foarte ciudat, pentru că aveam tot timpul senzația că boala îi va ajunge la un moment dat, că se vor simți rău și nu își vor da seama. Nu au avut nici oboseala teribilă, din fericire, dar probabil că da, față de niște oameni care nu au copii, da, există un stres în plus.

Cea mai mare problemă e această nesiguranță în care te afli, faptul că nu te simți niciun moment sfătuit cu adevărat. Faptul că există o avalanșă de informații în spațiul public, care îți oferă temeri în plus, care nu ar trebui să existe, în mod normal.

„Asimptomaticii să fie răbdători, să nu se simtă vinovați!”

Nu se mai retestează după 14 zile de izolare. Medicii ne-au zis să ieșim liniștiți, că nu mai suntem contagioși. Copiii au înțeles foarte greu și erau temători, nu doreau să meargă la bunici, deși le explicam că toți doctorii nu ne lăsau să ieșim din casă, dacă mai eram infecțioși. În ceea ce privește societatea, cum te privește societatea… Văd asta la copii. Unul dintre copii le-a spus colegilor că a suferit de boala asta, celălalt nu a dorit să spună, de teama glumelor. E util însă dacă află că cineva a avut, pentru că la un moment dat se vor îmbolnăvi și ei și ar fi bine să discute cu o persoană care s-a confruntat cu asta.

Toată perioada respectivă este încărcată de gânduri, stres, nesiguranță.

Dar și după există această perioadă în care ți se par toate lucrurile periculoase. Există și incertitudinea legată de cât timp ai imunitate după. Noi purtăm mască în continuare, dar subconștientul nu mai este atât de stresat de teama reinfectării. Dar nu e bine, pentru că reinfectarea s-ar putea produce la un moment dat și trebuie să fim pregătiți psihic.

Sfaturi pentru asimptomatici: să fie răbdători, să nu se simtă vinovați. Starea de vinovăție nu este deloc benefică. Să știe că se supraviețuiește și că sunt cazuri rare în care boala ajunge să provoace deces. Să aibă răbdare cu sistemul care e clar că nu e pregătit pentru noi, dar ceea ce se întâmplă în sistem nu e vina lor”, a declarat Ana Maria Nicola.

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale https://www.gandul.ro/19520463 Află care sunt efectele statului în casă asupra psihicului și cum controlăm anxietatea pe timp de pandemie!

Publicată de Gandul pe Joi, 15 octombrie 2020

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete