WIKILEAKS: Cum l-ar fi implorat George Maior pe Mircea Geoană să nu îl nominalizeze la conducerea SRI, deoarece „va fi rupt în bucăți”

WIKILEAKS: Cum l-ar fi implorat George Maior pe Mircea Geoană să nu îl nominalizeze la conducerea SRI, deoarece va fi rupt în bucăți
Publicat: 27/01/2015, 15:25
Actualizat: 27/01/2015, 17:09

În plin scandal legat de neconstituționalitatea legilor Big Brother, George Maior și-a anunțat astăzi demisia din funcția de director al SRI.

„Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI Președintelui României, marți, 27 ianuarie a.c. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

George Maior se afla la conducerea SRI din octombrie 2006, fiind propus de președintele la acea vreme Traian Băsescu.

Potrivit unei note atribuite Wikileaks și publicată în 2011, fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, i-a telefonat ambasadorului SUA, în 2006, spunându-i, printre altele, că George Maior „îl implorase” să nu-l nominalizeze la conducerea SRI, deoarece „va fi rupt în bucăți” pe perioada procesului de confirmare.

„Geoană i-a telefonat ambasadorului la 26 septembrie pentru a lăuda alegerile făcute de președintele Băsescu pentru cele două funcții (se referă la nominalizarea lui George Maior la conducerea SRI și a lui Claudiu Săftoiu la conducerea SIE – n. r.), notând că amândoi sunt tineri, fără nicio legătură cu Securitatea lui Ceaușescu. Geoană a spus că Maior «îl implorase» să nu fie nominalizat pentru funcția de director SRI, spunând că «va fi rupt în bucăți» din punct de vedere politic în timpul procesului de confirmare”, potrivit documentului care datează din 26 septembrie 2006.

Geoană a adăugat că discutase ulterior pe acest subiect cu Băsescu, ocazie cu care ar fi subliniat că acesta (nominalizarea celor doi – n.r.) trebuia să fie un efort serios, și nu doar un gest politic.

„Geoană și-a exprimat încrederea că nominalizarea lui Maior va fi aprobată fără dificultate dar că nominalizarea lui Săftoiu ar putea atrage obiecții din partea deputaților PNL”, au mai scris diplomații americani.

Totodată, ei au notat, potrivit telegramei, că Geoană le-a mai spus că „primise asigurări de la liderul PRM, Vadim Tudor, că PRM se va abține de la vot, dar că «va sprijini indirect» cele două candidaturi”.

Geoană și-a exprimat speranța că ambasada va susține cei doi candidați și i-a cerut ambasadorului să susțină și propunerea sa pentru o „schimbare a regulii” astfel încât conducerea SRI să fie rezervată opoziției. „Ambasadorul nu a răspuns acestei din urmă solicitări”, notează diplomații americani în documentul Wikileaks.

Demisia lui George Maior vine la o săptămână după ce George Maior a criticat decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional proiectul legii securității cibernetice și după ce președintele CCR, Augustin Zegrean, a denunțat public presiunile SRI.

Anul trecut, în 5 noiembrie, George Maior, a afirmat că la învestirea noului președinte își va prezenta mandatul de director al SRI, spre evaluare, menționând că, până la acel moment și atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă și nu confirmă „interesul pentru un anume rol profesional în viitor”.

În 7 ianuarie, președintele Klaus Iohannis declara, la Adevărul Live, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi șefi la SRI și SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune și va comunica concluzia, pentru că nu o are și a adăugat că este „o discuție puțin artificială”.

În urmă cu trei zile, în 24 ianuarie, George Maior a afirmat, într-un interviu pentru Evz/B1 tv, că președintele Klaus Iohannis nu i-a cerut să-și dea demisia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...