Zece autobuze electrice vor fi cumpărate de orașul Alexandria pe bani europeni

Zece autobuze electrice vor fi cumpărate de orașul Alexandria pe bani europeni
Publicat: 06/12/2019, 18:28

Proiectul are o valoare totală de circa 200 de milioane de lei și este implementat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în parteneriat cu primăriile din Alexandria, Brăila, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Focșani și Slobozia.

În cadrul proiectului, Alexandria beneficiază de un buget de 17 milioane euro. Cea mai mare parte a fondurilor sunt bani europeni, la care se adaugă 13% cofinanțare națională și 2% cofinanțare locală.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, consideră că proiectul este unul foarte important pentru reședința județului Teleorman, fiind practic similar celui prin care Clujul și-a îmbunătățit rețeaua internă de transport local.

„Este vorba despre axa prioritară 4, prin care 17 milioane de euro revin Alexandriei, vorbim despre fonduri nerambursabile. Acum 9 luni a fost dat proiectul spre aprobare și acum s-a semnat contractul de finanțare. Pot să vă spun că e un proiect mare, care include și partea de infrastructură, adică își reabilitarea zonelor pietonale și reabilitarea pistelor de biciclete. Într-un fel este un proiect similar cu cel de la Cluj”, a declarat Dănuț Cristescu pentru MEDIAFAX.

Pentru Alexandria vor fi cumpărate 10 autobuze electrice, însoțite de trei stații de încărcare rapidă și zece stații de încărcare lentă.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de circa 10 metri, cu podeaua integral coborâtă și cu facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă.

Noile autobuze vor fi introduse în circulație pe cinci rute municipale. Acestea vor înlocui o parte din autobuzele cu motoare Diesel care circulă acum, unele mult depășite.

După cumpărarea autobuzelor, se estimează o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon cu 244 tone și, în același timp, o creștere a numărului de pasageri transportați de circa 650.000 persoane/an. Proiectul are ca perioadă de implementare un termen de 2 ani.