Zece organizații solicită senatorilor să respingă proiectul inițiat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu privind asociațiile

Zece organizații solicită senatorilor să respingă proiectul inițiat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu privind asociațiile
Publicat: 02/06/2019, 14:37

„Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se arată în scrisoarea transmisă liderilor grupurilor parlamentare.

Reprezentanții ONG-urilor avertizează că propunerea legislativă introduce o serie de criterii noi în baza cărora o asociație sau fundație poate fi dizolvată. „Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizații, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul Penal sau alte legi, așa cum se constată chiar în punctul de vedere al Guvernului sau în cel al Consiliului Economic și Social. În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește „un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire (…) Noi, organizațiile semnatare, interpretăm raportul de admitere ca fiind o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României și invităm membrii Senatului să respingă propunerea legislativă la momentul la care aceasta va ajunge pe agenda plenului Senatului”, potrivit sursei citate.

Organizațiile acuză că dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. „Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei”, potrivit sursei citate.

Scrisoarea este semnată de Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki , Asociația CIVICA , Centrul FILIA, Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI, Asociația Civică Miliția Spirituală, Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă , Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și ActiveWatch.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, raport de admitere, fără amendamente la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Proiectul urmează să fie adoptat de plenul Senatului, prim for sesizat pentru inițiativa legislativă a deputatului PSD Liviu Pleșoianu.

Foto: Hepta

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului