Zece organizații solicită senatorilor să respingă proiectul inițiat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu privind asociațiile

Zece organizații solicită senatorilor să respingă proiectul inițiat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu privind asociațiile
Publicat: 02/06/2019, 14:37

„Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se arată în scrisoarea transmisă liderilor grupurilor parlamentare.

Reprezentanții ONG-urilor avertizează că propunerea legislativă introduce o serie de criterii noi în baza cărora o asociație sau fundație poate fi dizolvată. „Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizații, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul Penal sau alte legi, așa cum se constată chiar în punctul de vedere al Guvernului sau în cel al Consiliului Economic și Social. În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește „un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire (…) Noi, organizațiile semnatare, interpretăm raportul de admitere ca fiind o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României și invităm membrii Senatului să respingă propunerea legislativă la momentul la care aceasta va ajunge pe agenda plenului Senatului”, potrivit sursei citate.

Organizațiile acuză că dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. „Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei”, potrivit sursei citate.

Scrisoarea este semnată de Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki , Asociația CIVICA , Centrul FILIA, Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI, Asociația Civică Miliția Spirituală, Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă , Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și ActiveWatch.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, raport de admitere, fără amendamente la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Proiectul urmează să fie adoptat de plenul Senatului, prim for sesizat pentru inițiativa legislativă a deputatului PSD Liviu Pleșoianu.

Foto: Hepta

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase