Zeci de angajați ai Alro Slatina păzesc hala de prelucrare a aluminiului de teamă să nu fie închisă

Zeci de angajați ai Alro Slatina păzesc hala de prelucrare a aluminiului de teamă să nu fie închisă
Publicat: 17/07/2012, 11:47
Actualizat: 17/07/2012, 14:57

Zeci de angajați de la Alro Slatina păzesc hala nouă de prelucrare a aluminiului de teamă ca activitatea să nu fie oprită de șefii companiei și astfel să își piardă locurile de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Angajații au luat această decizie, după ce au fost anunțați de conducerea uzinei că hala nouă de aluminiu se va închide, din cauza faptului că nu s-a ajuns deocamdată la un acord cu Hidroelectrica privind contractul de energie electrică.

Potrivit liderului de sindicat de la Alro Slatina Constantin Popescu, conducerea companiei intenționează să oprească 20% din activitatea uzinei.

„Am fost anunțați de luni seara că se dorește închiderea halei noi de aluminiu. Acolo lucrează peste 100 de oameni, dar ideea este că dacă se închide aceea vor fi disponibilizați aproximativ 1.600 de oameni, atât de la Slatina cât și de la Tulcea pentru că activitatea lor are legătură cu cea din hala care se închide”, a declarat Constantin Popescu.

Liderul de sindicat a precizat că directorii de la Alro ar vrea să închidă hala, însă aceștia nu sunt lăsați de angajați.

„Nu au curaj să vină să o închidă pentru că o păzesc muncitorii pentru că dacă era după ei îi puneau lacătul până acum. Mai grav este că dacă închid hala asta, urmează imediat și celelalte pentru că fără ea, uzina trece pe pierdere”, a mai spus Popescu.

Liderii de sindicat mai spun că s-a ajuns la un pas de închidere, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvență și nu a mai putut asigura uzinei Alro energie la prețurile de până acum.

Până la ora transmiterii acestei știri, reprezentanți din conducerea Alro Slatina nu au putut fi contactați pentru a exprima un punct de vedere.

La Alro Slatina lucrează în prezent 2.500 de oameni, iar în primul semestru al anului 2012, compania a înregistrat profit de 30 de milioane de dolari.

Alro, companie deținută de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de Vitali Machitski, este cel mai mare consumator de energie electrică din România.

Compania a primit anul trecut energie de la Hidroelectrica în baza unui contract de 322,47 milioane lei, cel mai mare dintre contractele bilaterale ale producătorului de electricitate deținut de stat.

Contractele directe de vânzare a energiei, la prețuri sub cele din piață, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003 și expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Euro Insol a anunțat că vrea să găsească soluții amiabile privind aceste contracte, prin discuții cu beneficiarii acordurilor, menționând însă că, dacă aceștia nu vor accepta noile condiții, contractele vor fi denunțate.

Săptămâna trecută, discuțiile dintre administratorii Hidroelectrica și Alro Slatina privind contractul de livrare a energiei, la care a participat și omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului, nu au dus la niciun rezultat, urmând să fie reluate săptămâna aceasta.

Hidroelectrica a intrat în insolvență în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administrație. Consiliul și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011.

Georgiana Stănescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase