Zeci de candidați respinși la Medicină au contestat subiectele pe motiv că nu erau în programă. Rector: Nu putem suplimenta locurile peste capacitate

Zeci de candidați respinși la Medicină au contestat subiectele pe motiv că nu erau în programă. Rector: Nu putem suplimenta locurile peste capacitate
Publicat: 26/07/2013, 18:52
Actualizat: 26/07/2013, 18:52

Sesizările candidaților respinși la admiterea în Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Capitală vor fi rezolvare cu corectitudine, dar locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă de școlarizare a instituției, a anunțat vineri rectorul instituției Ionel Sinescu.

Zeci de candidați respinși la admiterea la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală au contestat subiectele de la examen motivând că unele dintre ele nu erau din programă, iar altele au fost formulate sau punctate greșit.

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, s-a întâlnit, vineri, cu conducerea universității pentru a discuta despre situația creată.

„Am vrut să verific procedura, să verific că universitatea și-a respectat procedurile din metodologia care a fost anunțată acum șase luni. Am constatat că aceastea au fost respectate. Cu toate acestea va fi analizat fiecare caz în parte”, a spus Costoiu, precizând că singura greșeală descoperită constă în schimbarea a două litere într-o grilă, motiv pentru care toți candidații au primit două puncte în contul acesteia.

Întrebat dacă ar putea fi suplimentat numărul de locuri la Facultatea de Medicină, ministrul Costoiu a spus că deizia de suplimentare ține de capacitatea universității.

„Nu există un număr nelimitat de locuri la admitere. Deizia de suplimentare ține de capacitatea universității. UMF «Carol Davila» are 432 de locuri la Medicină, oricum mai multe decât în anii trecuți. Numărul candidaților a fost de 2.500, nu se pune problema să suplimentăm cu 2.000 de locuri. Părinții trebuie să aibă răbdare să se facă verificările. Toate procedurile au fost anunțate din timp”, a mai spus Costoiu.

La rândul lui rectorul UMF Ionel Sinescu a spus că răspunsul la sesizări va fi cel corect. „Răspunsul va fi unul singur: cel corect. Totul se verifică din nou. Până acum nu au fost descoperite greșeli, decât aceea despre care se știe deja: în locul literei ‘u’ a apărut litera ‘i’ dar candidații au primit punctajul la această cerință”, a declarat Sinescu.

El a mai spus că înțelege nemulțumirile celor respinși și a precizat că punctajele sunt corecte.

Întrebat cum poate rezolva probleme sesizate de părinți potrivit cărora unii profesori interpretează într-un anumit fel un răspuns, iar alții în alt fel, Sinescu a spus că există o singură comisie de examen. „Există o singură comisie, alte păreri nu există, respectăm pracedura. Rezolvăm cu corectitudine toate contestațiile”, a mai spus Sinescu.

El a precizat totodată că numărul de locuri la admitere este limitat, iar acesta reflectă capacitatea instituției de învățământ superior. „Locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă a instituției, pentru că nu avem locuri în laboratoare și nici norme didactice, în plus nu putem primi peste cifra de școlarizare întrucât ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, n.r.) verifică respectarea prevederilor legale”, a declarat Sinescu.

Mai mulți candidați respinși la admitere au forțat, vineri, intrarea în sala în care comisia întocmea documentele referitoare la examen, reclamând că mai multe grile au fost scanate greșit sau că au existat erori în conținutul acestora.

Examenul de admitere la facultățile UMF „Carol Davilla” a fost susținut miercuri, iar candidații și-au putut afla în aceeași zi rezultatele, întrucât grila a fost verificată în prezența acestora. Ulterior, fiecare candidat a putut contesta rezultatul obținut la testul grilă. Vineri, au fost afișate rezultatele după soluționarea contestațiilor.

La cele patru facultăți ale UMF „Carol Davila” s-au înscris anul acesta 4.541 de candidați, înregistrându-se cea mai mare concurență din 1990, potrivit universității. Au fost scoase la concurs în total 850 de locuri bugetate, 520 de locuri cu taxă, șase pentru romi și două pentru etnicii români din Republica Moldova.

La Facultatea de Medicină unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finanțate de la buget, au fost înscriși 2.262 de candidați, concurența fiind de 5,2 candidați pe un loc fără taxă, în timp ce la Facultatea de Medicină Dentara, pentru cele 131 de locuri fără taxă s-au înscris 1.280 de candidați, fiind 9,7 candidați pe loc.

La Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidați pentru cele 131 de locuri fără taxă, iar Facultatea de Moașe a scos la concurs 156 de locuri fără taxă, fiind înscriși 591 de candidați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom