Zeci de mame din Brașov învață că bătaia „nu este ruptă din rai”. „Folosesc prea des pedeapsa, amenințarea, vor să se schimbe”

Zeci de mame din Brașov învață că bătaia nu este ruptă din rai. Folosesc prea des pedeapsa, amenințarea, vor să se schimbe
Publicat: 10/05/2015, 12:11
Actualizat: 11/05/2015, 10:15

Grădinița din Apata, dezvoltată prin programul asociației OvidiuRo, „Fiecare copil în grădiniță”, îi educă pe cei mici și pe părinți deopotrivă. Mai mult, părinții primesc 50 de lei pe lună, printr-un program al OvidiuRo.

„Dacă acasă nu merg pe un program ordonat și nu respectă niște reguli, grădinița singură nu poate face prea multe”, a declarat o educatoare a grădiniței, potrivit știrileprotv.ro.

Una dintre femeile ajutate recunoaște că și-a schimbat atitudinea, de când are parte de consilierea OvidiuRo: „Am învățat din acest proiect cum să îmi educ copilul mai bine, să-l apreciem cu mai multă dragoste”.

Pe de altă parte, Mariana Dragomir, formator Learn & Vision România, spune că „unii părinți folosesc prea des pedeapsa, folosesc prea des amenințarea, sunt foarte implicați în discuție și doresc să își schimbe stilul.”

Programul este destinat îmbunătățirii vieții și educației copiilor defavorizați cu vârste între 3 și 5 ani.

Fondatoarele Asociației OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, au semnat în aprilie acordul de parteneriat cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, și ministrul Muncii, Rovana Plumb.

„Faptul că două instituții publice-cheie își declară susținerea pentru implementarea programului «Fiecare Copil în Grădiniță» la nivel național este un pas mare pentru toți copiii săraci din România, care merită o șansă la educație și la o viață mai bună. Ne bucurăm că, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educației, cu care suntem parteneri din 2010, ci și cu Ministerul Muncii, cu care colaborăm pentru combaterea sărăciei”, a declarat Maria Gheorghiu.

Potrivit Ministerului Educației, în acest moment, doar o treime dintre copiii de 3 – 5 ani în situații de risc din România beneficiază de educație timpurie, care are cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului școlar.

Copiii care nu frecventează grădinița regulat și ai căror părinți nu le pot oferi educația potrivită acasă riscă să înceapă școala târziu și nepregătiți și să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei și ceilalți copii.

Pentru a contracara aceste efecte negative, Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu cele două ministere, va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului „Fiecare Copil în Grădiniță” la nivel național și va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a fost lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în iulie 2010. De atunci 11.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună prin program.

Pe lângă stimulentele sub formă de tichete sociale de 50 de lei pe lună acordate părinților pentru prezența susținută a copiilor la grădiniță, Asociația OvidiuRo alocă în cadrul programului și 60 de lei per copil/an pentru materiale educaționale pe care le aleg profesorii.

În plus, Consiliul local trebuie să aloce anual 150 de lei pe copil aferenți achiziționării de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru toți copiii din program.

În 2014, programul a fost implementat în mai multe localități din Dolj, Dâmbovița, Brașov, Vrancea și Cluj. Din 2010, programul a mai fost implementat în localități din Alba, Mureș, Sibiu, Covasna, Bacău și Vaslui, informează Mediafax.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”