Zeci de persoane care au plătit pentru apartamente într-un proiect imobiliar, atrase într-o înșelăciune de milioane de euro

Zeci de persoane care au plătit pentru apartamente într-un proiect imobiliar, atrase într-o înșelăciune de milioane de euro
Publicat: 10/06/2014, 16:18
Actualizat: 03/02/2019, 11:29

Potrivit unui comunicat de presă trimis, marți, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Mihai Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL și SC Tower Development SRL, pentru înșelăciune calificată în formă continuată, Mihaela Maria Bărbos, director de operații-tranzacții la SC Tower SRL, pentru înșelăciune calificată, în formă continuată, și a firmelor SC Clark International SRL (denumirea anterioară SC Tower SRL) și SC Sterling International Development SRL (denumirea anterioară SC Tower Development SRL), pentru înșelăciune calificată, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, procurorii susțin că, în perioada decembrie 2007 – mai 2011, Mihai Dumitru Chezan și Mihaela Maria Bărbos au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL, anunțând public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, în Cluj-Napoca, deși nu aveau resursele necesare.

Totodată, spun procurorii, inculpații au primit de la numeroase persoane sume mari de bani, pe baza unor antecontracte și acte adiționale privind cumpărarea de apartamente și spații în blocurile respective, bani pe care păgubiții nu i-au mai putut recupera, întrucât inculpații au administrat fraudulos activitatea și bunurile celor două firme.

Potrivit sursei citate, prejudiciul creat este de 5.044.042,17 euro și 4.816.253,04 lei.

Mai exact, în rechizitoriul procurorilor se arată că inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, și au încheiat un acord de asociere cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele, solicitând mai multe autorizații de construire.

După parcurgerea acestor etape preliminare, deși nu aveau banii necesari executării proiectului imobiliar, inculpații au făcut o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală. Astfel, au determinat numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea-cumpărarea unor apartamente spații și locuri de parcare în clădirile care urmau a fi edificate.

Conform sursei citate, pe baza acelor acte, cumpărătorii au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat, iar pentru a fi mai convingători, inculpații au cheltuit sume importante de bani pentru o imagine publică favorabilă – amenajând sedii, achiziționând un parc de autovehicule de lux. Totodată, au început construcția efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente de seriozitatea și capacitatea financiară suficientă a inculpaților.

„În realitate, inculpații nu dețineau capacitatea și resursele financiare de a duce la bun sfârșit proiectul, fapt pe care îl cunoșteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcție au fost tergiversate și, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naștere, treptat, unei situații tensionate. Cu toate acestea, inculpații și-au multiplicat eforturile și activitățile de inducere în eroare a promitenților cumpărători, devenind din ce în ce mai agresivi și mai insistenți, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor”, se arată în rechizitoriu.

Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situației și a obține prelungirea termenelor de predare a apartamentelor, inculpații au cesionat proiectul Tower Park din patrimoniul SC Tower SRL, în patrimoniul SC Tower Development SRL, reușind astfel să convingă numeroase părți civile să accepte semnarea unor acte adiționale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare și plata unor sume suplimentare de bani, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit procurorilor, părțile vătămate susțin că ar fi fost induse în eroare în ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate să plătească diverse sume de bani în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite sau finalizate, iar părțile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.

Conform aceleiași surse, pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, inculpații și suspecții le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, precum aceea că terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC Tower SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj-Napoca), că SC Tower SRL ar fi fost finanțată de un investitor american și nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare, că SC Tower SRL construiește imobilele din resurse financiare proprii, fără a utiliza sau utilizând doar parțial sumele plătite de promitenții cumpărători, că sumele plătite de promitenții cumpărători sunt solicitate cu titlul unei „garanții”, fără să fie necesare pentru continuarea proiectului.

„În vederea menținerii în eroare a victimelor, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au pretins că au reușit să identifice alți investitori germani sau italieni, care ar fi dispuși să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani. Toate aceste susțineri ale inculpaților au avut scopul de a ascunde situația reală de fapt, și anume aceea a imposibilității obiective a SC Tower SRL și a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare”, se arată în comunicatul trimis de DNA.

Potrivit DNA, procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile lui Mihai Chezan, în valoare de 275.000 de euro, și ale inculpatei Mihaela Maria Bărbos, în valoare de un milion și jumătate de euro.

Dosarul de înșelăciune Tower va fi judecat de Tribunalul Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×