Zelenski: „Restricțiile de vize pentru cetățenii ruși sunt corecte. Europa nu poate deveni un supermarket unde nu contează cine intră”

Publicat: 13/08/2022, 12:33
Actualizat: 13/08/2022, 12:34

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forțele ruse în Ucraina, „poate exista o singură atitudine față de Rusia – cea față de un stat terorist”, el subliniind că restricțiile de vize pentru cetățenii Federației Ruse sunt corecte. „Nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri”.

„Astăzi, pentru prima dată, Ucraina sărbătorește Ziua Internațională a Tineretului, odată cu majoritatea țărilor din lume. Această decizie a fost luată vara trecută – de a amâna sărbătoarea până în 12 august pentru a fi împreună cu Europa într-un astfel de eveniment simbolic. Și a funcționat. Ziua Tineretului s-a simțit organic azi. Și mai presus de toate, împreună cu Prima Doamnă, m-a întâlnit cu tineri eroi salvatori – sunteți grozavi. Sunt mândru de copiii și tinerii care sunt puternici în pofida vârstei lor, care sunt responsabili în pofida vârstei.”, a susținut Zelenksi în videoclipul postat pe internet.

De asemenea, președintele ucrainean a ținut să își spună părerea referitor la cetățenii ruși care suferă din pricina războiului din Rusia și Ucraina.

„Mai întâi trebuie să existe o garanție că criminalii ruși și cei care facilitează teroarea de stat nu vor folosi Schengen. Și în al doilea rând, nu se poate să distrugi însăși ideea Europei, valorile noastre comune europene, adică nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri. De aceea, restricțiile de vize pentru cetățenii Federației Ruse sunt corecte și toți apărătorii valorilor europene ar trebui să insiste asupra lor”, a mai spus Zelenski în videoclipul postat pe Facebook.

Zelenski, conversație cu Papa Francisc

De asemenea, Zelenski a menționat că a discutat cu Papa Francisc, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat ucrainenilor.

„Am discutat despre ce putem face împreună pentru a restabili pacea în statul nostru. L-am informat despre situația de pe linia frontului și despre eforturile constante ale Rusiei de a crește nivelul de teroare. El este de acord, ne sprijină”, a afirmat el.

Zelenski a mai vorbit despre o decizie luată în Letonia prin care Rusia a fost recunoscută oficial ca stat sponsor al terorismului.

„Lucrăm pentru a ne asigura că întreaga lume va face la fel. Așa este corect. Este drept. Și se va întâmpla. După tot ceea ce ocupanții au făcut în Ucraina, poate exista o singură atitudine față de Rusia – cea față de un stat terorist. Și, apropo, din acest punct de vedere trebuie determinată atitudinea față de cetățenii Rusiei”, a subliniat președintele ucrainean.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase