EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila: „În următoarea lună vom avea mii de cazuri de coronavirus” / „Nu avem cazuri complicate”

Publicat: 18/03/2020, 12:12
Actualizat: 18/03/2020, 16:00

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a declarat la GÂNDUL LIVE că numărul cazurilor de coronavirus va crește în următoarea lună, dar nu ar trebui să ne așteptăm la situații grave.

„Nu medicii au fost trimiși la Victor Babeș, ci pacienții. Doar trei dintre ei erau simptomatici, restul erau asimptomatici. Iar restul personalului e negativ, precum și pacienții vor fi mutați în carantină 14 zile, cu excepția câtorva pacienți cu o situație medicală mai specială, vor fi transferați pentru tratament (TI) în altă parte.

Aceasta e radiografia de la spitalul Gerota. Pacienții au o stare generală bună. Din cele 246 persoane, sunt două cazuri mai complicate. Nu e neașteptat, dar discutăm doar de două persoane. Pe măsură ce la aceste persoane apar simptome, cu siguranță vor fi testați. Doar dacă proba e pozitivă vor fi transferați la un spital de boli infecțioase. Asta e situația din ziua de azi. În momentul în care vor fi mai multe cazuri, cu siguranță se vor înmulți, cazurile ușoare vor fi tratate acasă, ca o gripă, o evoluție de o săptămână. Izolarea la domiciliu e suficientă.

Mii de cazuri de Covid-19 în România

De la o zi la alta numărul crește rapid. Nu sunt profet, dar având în vedere ce s-a întâmplat în alte țări, uitați-vă că trendul se menține același, noi avem un decalaj de 3 săptămâni față de Italia, probabil în următoarea lună vom avea CÂTEVA MII de cazuri.

Numărul celor infectați e 1%. Să dea Dumnezeu să rămână așa. Trebuie să protejăm persoanele vulnerabile, bătrânii, să-i expunem cât mai puțin, să le asigurăm condiții mulțumitoare de viață, cu medicamente, alimente, să se deplaseze puțin, ca să nu explodeze numărul cazurilor în această categorie. În Italia, vârsta medie a celor decedați a fost de 81 de ani!

Marea majoritate a pacienților după două teste negative nu se mai îmbolnăvesc. Faptul că 1% pot să ducă la apariția unei reinfecții, din cauza sistemului imun care nu răspunde bine la infecții, nu trebuie să reprezinte o îngrijorare excesivă pentru noi. 99% se vindecă, devin imuni, haideți să gândim pozitiv, să excludem din preocupări asemenea lucruri.

La fel ca și la vaccinare: 99% din copiii care fac vaccin nu mai fac boala. Noi ne concentrăm pe acel 1%. Vreau să ne referim la partea pozitivă, covârșitoare în multe din domeniile publice.

Răspândirea bolii va încetini. Directorul OMS a intervenit foarte clar. Prin măsurile de distanțare socială vom încetini evoluția bolii și mai mult având în vedere că vara nu vom elimina boala, dar cu siguranță se va reduce transmiterea, de două ori mai greu, sigur că va face ca îmbolnăvirea să fie treptată și încet încet o să apară cei care au trecut prin boală, imunizați și în timp contaminarea se va reduce. Nu e o idee bună să accelerezi transmiterea într-un fel, trebuie să eviți măsurile”, a declarat Rafila la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?