EXCLUSIV VIDEO | Ce proiecte de susținere a mediului antreprenorial pregătește FNGCIMM pentru anul 2024

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici și Mijlocii (FNGCIMM) se află în plin proces de analiză pentru ca programele de susținere a activității antreprenoriale să se desfășoare și în anul 2024. Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a explicat la Gândul Financiar care sunt aceste programe.

Cel mai important program gestionat de FNGCIMM, IMM Invest Plus, va continua și în anul 2024 însă cu modificări substanțiale.

“Vom notifica, probabil la sfârșitul lunii, Comisia Europeană pe noul program IMM Invest Plus. Vor rămâne aceleași componente, dar vor fi modificări substanțiale. Vrem să venim cu mai mult sprijin pentru mediul de afaceri, adică nu numai dobânda de 1 an de zile, sperăm să obținem și un grant.

Vedem în funcție de cum vor decurge negocierile cu comisia pentru programul IMM Invest Plus 2024. De asemenea, avem o schemă de minimis pentru IMM-uri, care, la fel, nu trebuie notificată Comisia, doar Consiliul Concurenței. Și aici încercăm să venim cu două tipuri de credite – credite de investiții și credite cu capital de lucru”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, la Gândul Financiar.

”Dacă pe cadrul Ucraina, de ajutor temporar, suntem, să spun, îngrădiți, la maxim 6 ani investiția și 3 ani capitalul de lucru, pe programul de schemă de minimis vrem să acordăm niște credite pe o perioadă mai mare, undeva la 10 ani de zile, în care și sprijinul pentru IMM-uri să fie, cum spun eu, mai sustenabil, pentru că e una să achiti un credit în 5 ani și una în 10 ani. Pe lângă accesoriile pe care le are orice credit, mai avem și inflația și că e clar că la acea sumă se adaugă.”

Dumitru Nancu

Dumitru Nancu a explicat unde sunt unele probleme

Conform lui Dumitru Nancu, mediul antreprenorial are nevoie din partea fondului de scrisoarea de garanție.

“Trebuie să ieșim urgent, urgent, cu scrisoare de garanție, pentru că – la un calcul făcut de noi – mediul de afaceri, IMM-urile care lucrează cu primăriile, cu tot ce înseamnă infrastructură, au blocate sume foarte mari în ceea ce înseamnă acele scrisori de garanție de bună execuție, scrisori de garanție pentru participare la licitații”, a precizat Dumitru Nancu.

Acesta a și explicat unde sunt problemele.

“Deci pe o investiție pe care IMM-ul îl are, de exemplu cu companie națională de investiții sau cu ANL-ul sau cu o primărie, practic 10% din acea factură se oprește, garanție cash din factură.

Deci noi, dacă reușim să înlocuim acest cash colateral, pe care întreprinzători îl au deja si le este afectat acel cash de bună execuție, este afectat de inflație, și dacă reușim să înlocuim prin aceste scrisori de garanție bancară emise de Fondul Național va veni un capital de lucru pentru întreprinderile mici și mijlocii care să acopere, așa cum am spus, aceste modificări aduse asupra planului fiscal”, a mai declarat Dumitru Nancu.

”Deci, practic, vom eficientiza din punct de vedere al timpului acel credit”

Conform directorului general al FNGCIMM, fondul dorește reactivarea Programului Factoring.

“De asemenea, de săptămâna viitoare am solicitat Comisiei Europene să avem o vizită în cadrul programului Invest EU. Deja raportul a fost transmis din iunie la Comisia Europeană. Noi sperăm ca până la sfârșitul lunii septembrie Fondul Național de Garantare să fie prima instituție financiară din România care să acceseze garanția Comisiei Europene”, a explicat Dumitru Nancu.

”Noi ne-am gândit la patru programe care însumează undeva la 600 de milioane de euro, garanție a Comisiei Europene, deci practic nu vom mai avea nevoie de garanție nume și cont stat. Încercăm să mutăm acea presiune pe bugetul Comisiei Europene.

Apare un nou produs pentru Fondul Național de Garantare din portofoliu, pentru că până acuma, pe lângă analiza pe care o făcea banca, fondul făcea analiza proprie, în acest moment, pe cele patru produse garanția plafonată de portofoliu scale-up, produsul eficiență energetică în locuințe individuale, produsul agricultură sustenabilă și produsul health an medical”, a mai declarat Nancu.

Sunt patru produse unde, practic, vom mandata instituția bancară cu care vom face să acorde la creditul respectiv și garanție cu costuri zero pentru pentru IMM-uri. Deci, practic, vom eficientiza din punct de vedere al timpului acel credit să fie mult mai repede a acordat și repet, el va fi din fonduri din garanția Comisiei Europene.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM

Fondul Național de Garantare Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii are în analiză și alte două instrumente financiare din programele structurale 2021-2027. Este vorba despre un instrument financiar pentru întreprinderi sociale, care va fi finanțat din fonduri europene, și un instrument financiar pe programul operațional PoCIDIF 2021 – 2027.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

EXCLUSIV VIDEO | Impactul fiscal al garanțiilor acordate de FNGCIMM. Dumitru Nancu: “Fiecare leu garantat de stat a întors 12 lei în economie”

EXCLUSIV VIDEO | Bancheri din 48 de țări, la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: ”Punem România pe harta instituțiilor financiare din Europa”

EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

EXCLUSIV VIDEO | Noi facilități prin programul de garantare IMM Invest Plus

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?