EXCLUSIV VIDEO | De ce întârzie lucrările pe Autostrada de Centură A0 Sud? Ionuț Ciurea: ”Nu s-a făcut ceea ce trebuie în teren”

Semiinelul de Sud al Autostrăzii de Centură București, A0, va fi gata în toamna anului viitor, deși au fost voci care dădeau ca sigură inaugurarea șoselei de mare viteză în acest an. Specialiștii Asociației Pro Infrastructură au verificat stadiul lucrărilor, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare.

Loturile 1 și 2, pe care lucrează un antreprenor turc, au întârzieri de câteva luni, așa că doar parțial se va circula în această vară, pe un tronson din lotul 2.

“În mod normal, ar fi trebuit să circulăm încă de anul acesta pe inelul de Sud, pe semiinelul de Sud, de fapt, pe cele trei loturi care ar trebui să unească într-un final A2 de A1 pe Sud. Avem termene contractuale pe două loturi anul acesta, pe celălalt, pe lotul trei, anul viitor, iar primii kilometri ar urma, sperăm noi, dați în folosință în această vară, nu mai târziu de luna iulie”, a spus, la GÂNDUL EXCLUSIV, Ionuț Ciurea, cofondator și director executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Antreprenorul de acolo nu se mișcă foarte repede, a fost acest mic segment între DN 5 și DN 6, a fost promis încă de anul trecut că o să fie gata și, într-adevăr, acum un an avea șanse să fie gata. A promis inclusiv antreprenorul, au promis și politicienii, am spus și noi că o să fie gata, dacă se face ceea ce trebuie în teren, dar nu s-a făcut ceea ce trebuie în teren, avem o întârziere de aproape un an de zile pe această promisiune”, a explicat Ionuț Ciurea.

Din această cauză, lotul 2, în întregime, ar putea fi deschis traficului în toamnă. Cât privește lotul 1, promis pentru inaugurare anul acesta, ar putea avea o întârziere de finalizare care să-l facă operațional în 2024.

“Termenul contractual pentru lotul 2, din care face parte acest segment, este luna asta și nu o să fie gata. Deci, deja avem o depășire de termen și, din ce informații avem, se pare că o să primească o mică extensie de timp, dar, chiar și cu extensia, tot o să iasă din termen. Iar pentru lotul 1, celălalt lot de pe A0 Sud care este la același antreprenor turc, termenul contractual este septembrie 2023 pentru finalizare, dar o să se iasă cu siguranță din acest termen, iar noi sperăm să nu se iasă și din an, adică să se iasă cu inaugurarea în 2024”, a adăugat Ionuț Ciurea.

“Anul viitor ar trebui să circulăm de la A1 la DN 6”

În cel mai rău scenariu, susține directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, anul acesta vom circula pe autostrada Capitalei de la DN 4 (București-Oltenița) la DN 6 (București -Alexandria), adică de la Popești-Leordeni până la Bragadiru.

“Adică lotul 2 complet și o parte din lotul 1. Lotul 1 este de la A2 până dincolo de DN 4, de intersecția cu drumul care duce la Oltenița”, a completat Ionuț Ciurea.

În ciuda acestor probleme, reprezentantul ONG-ului de supervizare a lucrărilor de infrastructură susține că anul viitor ar trebui să fie gata întregul semiinel de Sud.

“Anul viitor ar trebui să circulăm de la A1 la DN 6. Acolo, antreprenorul are termen undeva prin aprilie, primăvara anului viitor, e posibil și acolo să dea o extensie (de timp), dar, în ritmul în care cum ne-a obișnuit și pe alte contracte rutiere și pe contractele feroviare, are mari lacune antreprenorul cu mobilizarea, atât pe partea de management, cât și cu partea de finanțare pe termen scurt, banii vin greu din Grecia, și mai ales pe A10, Sebeș – Turda, a schimbat vreo cinci project manageri, deci este foarte mult și în continuare pe Sebeș -Turda vedeți probleme”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Sperăm aici, pe A0, să nu se ducă mai departe de toamna anului viitor. Din ce informații avem – și cred că o să-i vizităm, dacă ne aud, să se pregătească cu utilajele, să se miște în teren – și la cum sunt mobilizați și de la ultima vizită, cam care ar fi ritmul, dacă mențin ritmul, data inaugurării sperăm să nu se ducă mai departe de toamna anului viitor. O să se ducă, cu siguranță, dincolo termenul”, este de părere directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

”Antreprenorul «amenință» cu execuția a 50% din lucrări în luna iunie”

Ionuț Ciurea susține că antreprenorul “amenință” cu execuția a 50% din lucrări în luna iunie, în condițiile în care acum se află undeva la 35%.

“Să vedem ce chef de muncă au, pentru că, iată, vremea e perfectă pentru construcții, mai ales lunile astea, s-a cam terminat cu ploaia în zona noastră și sperăm că o să se mobilizeze bine. Avem semnale de la oameni din comunitate că cel puțin în anumite puncte este bine mobilizat, dar să vedem tot șantierul, pentru că șantierul este lunguț, de la DN 6 până dincolo de A1, dar pe noi într-o primă fază ne interesează legătura cu A1”, a mai spus Ionuț Ciurea, la Gândul Exclusiv.

Semiinelul de Sud al autostrăzii Capitalei, A0, are o lungime de 50 de kilometri. Dacă s-ar fi respectat termenii inițiali ai contractelor pe cele trei loturi, la finalul acestui an ar fi trebuit să se circule de la A1 la A2.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Lotul 1, Fata Morgana a Autostrăzii de Centură București A0 Nord. ”A fost contestată decizia, din nou”

VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”

EXCLUSIV VIDEO | Încă doi ani de așteptare până când Autostrada Moldovei va deveni realitate

EXCLUSIV| Șeful drumurilor are ”o strângere de inimă” când merge pe Valea Prahovei. ”Cu variantele ocolitoare, timpii de staționare vor fi mai scurți”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului