Prima pagină » Video » Părintele Paroh Victor Lucian Georgescu dezvăluie puterea RUGĂCIUNII coborâte în inimă: „Se extinde atunci când cuvintele încetează”

Părintele Paroh Victor Lucian Georgescu dezvăluie puterea RUGĂCIUNII coborâte în inimă: „Se extinde atunci când cuvintele încetează”

Părintele Paroh Victor Lucian Georgescu a fost invitatul jurnalistului Adrian Artene la podcastul „Altceva”, difuzat sâmbătă 12 aprilie, cu o zi înainte de Florii. Părintele a vorbit despre harul rugăciunii neîncetate, caracterizată, în esență, de o stare sufletească constantă, prezentă în ființa credincioșilor chiar și atunci când actul rugăciunii încetează.

În această perioadă de o profundă semnificație spirituală pentru creștinii de pretutindeni, părintele Paroh Victor Lucian Georgescu, de la biserica Kretzulescu, a discutat în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene” semnificația vorbelor Sfântului Apostol Pavel care spunea „rugați-vă neîncetat”. Părintele a menționat că rugăciunea constantă este rugăciunea coborâtă în inimă, care se manifestă printr-o stare perpetuă de comuniune cu Dumnezeu, în gând și faptă.

„În cele din urmă rugăciune aceasta, care punctează anumite clipe ale zilelor noastre, se extinde la un statut de neîncetat, de aceea în tradițiile Bisericii e de-o vechime cu Biserica, de vreme ce și sfântul la Postul Pavel spunea „rugați-vă neîncetat” și bineînțeles că n-ar fi spus acest lucru dacă avea în vedere o rugăciune săvârșită într-un anume loc, ci rugăciunea din inimă, rugăciunea poate de-un gând, cum de exemplu s-a și conturat de-a lungul vremii în Biserică rugăciunea care avea să fie numită și rugăciunea minții, rugăciunea inimii, rugăciunea lui Iisus. Este cea care ne oferă posibilitatea să menținem această comuniune neîntreruptă și unindu-ne cu El.

Spunea Sfântul Grigorie Palama, pe care l-am sărbătorit în a doua duminică a Postului Mare: „Dumnezeu este cel ce dă oamenilor și rugăciune, dar și starea de rugăciune” și starea de rugăciune este mai mult decât rugăciunea propriu-zisă, pentru că starea de rugăciune se extinde și atunci când cuvintele încetează. Omul cel nou este omul care este într-o stare perpetuă de rugăciune și când se roagă și când aparent nu se roagă, dar ființa sa rămâne în amprentată de acel har al Duhului Sfânt care se revarsă și îmbogățește omul în contextul rugăciunii.” a  precizat părintele în podcastul „Altceva cu  Adrian Artene„.

Parohul Victor Lucian Georgescu: „Toată viața noastră este sfințire”

Jurnalistul Adrian Artene a venit în întâmpinarea vorbelor parohului menționând că „frumusețea credinței este că te poți ruga doar rostind numele Domnului”.

„Dumnezeu este creatorul celor mai banale evenimente din viața noastră și atunci este cât se poate de adecvat să-l avem în vedere în cele mai, aparent banale (n.r. – evenimente), deși toată viața noastră este sfințire, actul dialogului dintre noi, actul hrănirii. Toate actele vieții noastre sunt menite unui ambient al sfințirii. Și sfințirea se face numai în comuniune cu Dumnezeu. Și dacă este să mai vorbim despre rugăciune și despre urmele ei, nu numai în oameni, chiar și bisericile sunt amprentate de această de  rugăcinea săvârșită în ele cu secole, cum este biserica aceasta. Se simte o biserică în care oamenii s-au rugat mult. Este îmbibată de harul acela al rugăciunii care ne aduce aproape de icoana Născătoare de Dumnezeu, să încercăm să-i spunem necazurile, nevoile, să-i cerem ajutorul.”, a mai adăugat Parohul Victor Lucian Georgescu.

https://www.youtube.com/watch?v=8XnAVYYmlQ8&list=PLr_Yddmmydr7P_snG6TU1rbviE-5E2gYt&ab_channel=AltcevacuAdrianArtene

Citește și:

Podcast „ALTCEVA cu Adrian Artene”. Cum a prins viață sfântul lăcaș Biserica Kretzulescu, ctitoria fiicei lui Constantin Brâncoveanu

Icoanele FĂCĂTOARE de MINUNI de la Biserica Kretzulescu | Altceva cu Adrian Artene

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele