Scholz reiterează că Germania NU VA FURNIZA Ucrainei rachete Taurus /”Eu sunt cancelarul, decizia se aplică”

Publicat: 04/03/2024, 22:01

Cancelarul Olaf Scholz a reiterat, luni, că nu va accepta livrarea de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, refuzând să cedeze presiunilor unor politicieni germani și ale aliaților occidentali și argumentând că nu vrea ca Germania să ajungă la război cu Rusia.

”Nu este posibil să livrăm un sistem militar care să aibă o rază de acțiune mai mare, iar apoi să nu mai avem control asupra acelui sistem, iar, dacă avem control, acest lucru ar însemna implicarea unor militari germani. Din punctul meu de vedere, acest lucru este exclus. Am transmis foarte clar aceste lucruri, eu sunt cancelarul, astfel că decizia se aplică”, a afirmat Olaf Scholz.

Însă Ricarda Lang, președintele formațiunii Alianța 90/Verzi, care participă la guvernare în Germania alături de Partidul Social-Democrat (SPD), al cancelarului Scholz, și alături de Partidul Liber-Democrat (FDP), a insistat că ar putea fi livrate rachete Taurus fără o implicare directă a Germaniei.

”Trebuie să evităm disensiunile de care ar putea profita Vladimir Putin. Pot fi livrate rachete Taurus fără ca Germania să fie implicată direct”, a susținut Ricarda Lang, potrivit postului ZDF.

În schimb, Erich Vad, consilier al fostului cancelar Angela Merkel, consideră justificată decizia cancelarului Scholz.

”Eu consider absolut corectă decizia cancelarului Scholz de a nu livra niciun sistem Taurus Ucrainei. Cu astfel de sisteme ar putea fi distrus Kremlinul sau sediul Guvernului rus. În plus, ar trebui trimiși militari germani pentru a ajuta la utilizarea sistemelor, ceea ce ne-ar face participanți în război”, a argumentat Erich Vad, citat de publicația Berliner Zeitung.

Interceptările Rusiei generează noi tensiuni cu Germania

Interceptările Rusiei în Germania au confirmat că în Ucraina sunt militari britanici, iar, în contextul tensiunilor, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Moscova că vrea dezbinarea alianței occidentale.

Postul RT a difuzat înregistrări audio între ofițeri ai armatei germane pe tema oportunității furnizării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei. Într-o conversație, generalul german Ingo Gerhartz a afirmat că în Ucraina sunt militari britanici care ajută armata ucraineană să folosească rachetele de croazieră de tip Storm Shadow.

”În privința planificării misiunii, știu cum procedează englezii, oferă susținere din spatele frontului. Au și câțiva oameni pe teren, fac acest lucru, francezii nu au”, a declarat generalul german, conform cotidianului The Guardian.

Guvernul britanic a confirmat că pe teritoriul Ucrainei sunt consilieri militari, subliniind însă că nu sunt trupe combatante.

Berlinul a confirmat autenticitatea înregistrării, iar o comisie de anchetă va stabili cum au fost interceptate conversațiile de către Rusia.

”Acest atac hibrid are rolul de a genera insecuritate și de a ne diviza. Iar noi nu vom permite acest lucru. Suntem constant în contact cu partenerii noștri”, a reacționat luni un purtător de cuvânt al Guvernului Olaf Scholz.

Pe fondul tensiunilor, Alexander Graf Lambsdorff, ambasadorul german în Rusia, a fost invitat luni la Ministerul rus de Externe. ”A fost adresată o invitație la discuții pe diverse teme”, a declarat Alexander Graf Lambsdorff, citat de postul german NTV, subliniind că nu este vorba despre o convocare.

Rusia acuză Occidentul de participare directă la conflictul din Ucraina

”Aceste conversații demonstrează încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina. Înregistrarea arată că în cadrul armatei germane sunt discutate concret și substanțial planuri de atacare a teritoriului Rusiei”, a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

”Va trebui să aflăm dacă armata germană face acest lucru din propria inițiativă. În plus, întrebarea este cât de mult este sub control armata germană și cât deține cancelarul Olaf Scholz controlul asupra situației. Sau situația se înscrie în politica Guvernului german?”, a subliniat Peskov.

Foto: Profimedia

Citește și:

Cabluri de telecomunicații din MAREA ROȘIE, întrerupte din cauza conflictului cu militanții huthi /Explozii la bordul unei nave comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului