VIDEO EXCLUSIV | Legea Locuinței, în continuare perfectibilă: “Apartamentul și locul de parcare nu sunt un tot unitar. La apartament nu se aplică TVA 19%, ci de 5%”

Publicat: 07/12/2022, 15:32
Actualizat: 07/12/2022, 15:32

Chiar dacă Legea Locuinței a primit clarificări, pentru a nu mai exista discrepanțe de interpretare și de impunere pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA la livrarea de locuințe noi, acest act normativ, din 1996, poate fi în continuare îmbunătățit.

Practica a evidențiat anumite anomalii, care au fost prezentate de consultantul fiscal Cristian Rădulescu, partener TaxHouse,  în cadrul emisiunii  Gândul Exclusiv.

Este speța specifică a locului de parcare sau a garajului, a boxei, mergând mai departe putem să vorbim de diverse elemente de mobilier, diverse elemente electrocasnice, care sunt până la urmă instalate sau puse în apartamentul respectiv și sunt vândute. Și linia de demarcație nu este de niciun fel clară la acest moment.

Cumva, iarăși discuția este pe jumătate reglementată din perspectiva anexelor gospodărești, dar de anexe gospodărești discutăm în special dacă este să ne raportăm la legislație atunci când vorbim de mediul rural. Se introduce cumva în zona fiscală ideea că, de exemplu, locul de parcare și garajul ar trebui să fie privite, dacă vreți cumva, ca anexe gospodărești și ele să intre în valoarea apartamentului”, a explicat consultantul fiscal.

Un apartament cumpărat cu TVA 5% a fost impus ulterior cu 19% după cumpărarea locului de parcare

Acesta a prezentat și un caz real, în care un apartament cumpărat cu TVA 5% a fost impus ulterior cu 19% după cumpărarea locului de parcare deoarece depășise suma maximal.

A venit ANAF-ul, s-a întors și a spus  «a, nu, pentru că această familie sau această persoană și-a cumpărat loc de parcare de 20.000 de euro peste un an de zile, trebuie să recalificăm tranzacția inițială», care era cu 5% TVA, pe motiv că el și-a cumpărat apartamentul peste un an de zile  și pentru că luând  cele două elemente împreună depășeam prețul de 100.000 de euro sau 120.000 de euro.

Este absurd, evident”, a exemplificat consultatul fiscal.

Interviul integral poate fi urmărit pe YouTube Gândul

“Aplicarea acestei  cote de 19% pe motiv că s-a vândut anterior apartamentul este cu atât mai hilară…”

Mai mult, legea nu prevede expres care este situația electrocasnicelor sau al mobilierului dintr-o locuință nouă.

“În mod evident, nu putem să punem aceste elemente în valoarea întregului apartament. Apartamentul trebuie vândut cu 5%, mobilierul și diverse elemente precum frigiderul ar trebui vândute cu 19%. Dar în niciun caz nu ar trebui ele să fie integrate în prețul apartamentului chiar dacă, din păcate, chiar și la nivel de instanță avem decizii care sunt neunitare deci da, mai este loc de îmbunătăire a legislației încă”, a  conschis Cristian Rădulescu

Aplicarea acestei  cote de 19% pe motiv că s-a vândut anterior apartamentul este cu atât mai hilară cu cât locul de parcare cât și apartamentul au intabulări separate, au numere cadastrale distincte, sunt proprietăți distincte.

Ele pot fi vândute împreună sau separat, dar ele nu reprezintă un tot unitar. Prin urmare, cu atât mai mare este această inadvertență și această lipsă a legii”, a fost și opinia avocatului specializat în contencios administrativ și fiscal Augustin Babaneacșa Drăghiceanu – SCA “Drăghiceanu, Bolca și Asociații“.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului