VIDEO EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă: „Ludovic Orban, protectorul lui Nicușor Dan, a semnat retrocedarea Parcului IOR”

Publicat: 29/11/2023, 08:00

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, a declarat, în emisiunea Gândul Exclusiv, că cel care a semnat retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR, în calitate de șef al Comisiei pentru Legea 10, a fost Ludovic Orban, în anul 2005, pe vremea când era viceprimar al Capitalei.

Ce spune prefectul Capitalei despre problema parcului IOR:

  • Arderile s-au produs de o mână criminală
  • Primăria Sectorului 3 a câștigat inițial terenul înapoi
  • Prefectul cheamă Primăria Capitalei în instanță
  • Ludovic Orban a semnat retrocedarea Parcului IOR

„Infracțiunile certe care au existat în această zonă sunt anchetate de Poliția Capitalei, și sper ca în cel mai scurt timp să se ia o măsuri împotriva celor care au dat foc acolo. Această așa-zisă coincidență de a lua foc de 20 de ori din parcul IOR, eu cred că este o mână criminală. Eu cred că orice politician își dorește, sau așa ar trebui, ca această bucată de parc să rămână parc. Din păcate, au fost o serie de ticăloși, care în mod nelegal au retrocedat această bucată de pământ. De altfel, Sectorul 3, pe fond, a câștigat, o instanță a dispus anularea acelor dispoziții de retrocedare a parcului”, a declarat Rareș Hopincă, în emisiunea Gândul Exclusiv.

Potrivit prefectului Capitalei, Primăria Sectorului 3 ar fi pierdut procesul în contradictoriu cu Primăria Capitalei.

„Consiliul General este proprietarul terenurilor Capitalei, iar Primăria Sectorului 3 a pierdut în contradictoriu cu Primăria Municipiului București, dar a pierdut pe o excepție pe formă, nu pe fond (…) Pe data 9 octombrie, am depus acțiune în instanță, la Tribunalul Municipiului București, care este instanța competentă, în pofida a ce insinuează în fals primarul general. Prin această acțiune chem în judecată Primăria Municipiului București și cer anularea dispozițiilor de retrocedare”, a declarat Rareș Hopincă în emisiunea Gândul Exclusiv.

Prefectul Capitalei mai susține că șeful Comisiei din Primăria Municipiului București care ar fi decis retrocedarea Parcului IOR ar fi fost Ludovic Orban, pe vremea când era viceprimar al Capitalei.

Rareș Hopincă: „Primarul general nu a făcut nimic trei ani doar pentru că Ludovic Orban a semnat această restituire?”

„În afară de faptul că acolo a fost în permanență parc, moștenitorul acestui teren era în drept de a primi teren arabil, pentru că fostului proprietar i s-a confiscat teren arabil, ori, în România, litigiile cu privire la terenurile agricole sunt soluționate pe legea 18 /1991, nu pe Legea 10 /2001, așa cum în mod eronat a fost soluționată această speță. În primul rând, această comisie de la nivelul Capitalei trebuia să decline dosarul pe legea 18.

Statul român, printr-o comisie, condusă de protectorul politic al lui Nicușor Dan, în speță Ludovic Orban, a decis retrocedarea celor 12 hectare. Și eu vin și mă întreb acum: primarul general nu a făcut nimic trei ani doar pentru că Ludovic Orban a semnat această restituire. În 2005 s-a întâmplat, când Ludovic Orban era viceprimarul Capitalei”, a mai declarat Rareș Hopincă.

Întreaga emisiune cu Rareș Hopincă poate fi vizionată AICI:

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

„Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria Cocoru în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv 4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

VIDEO | Protest pentru salvarea parcului IOR în fața Primăriei Capitalei: „Vrem parcul înapoi”/ Reacția lui Nicușor Dan

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare