VIDEO | Herzog afirmă, la DAVOS, că Israelul vrea pace, dar trebuie să elimine terorismul /Parlamentul European cere armistițiu imediat în Fâșia Gaza

Publicat: 18/01/2024, 19:03
Actualizat: 19/01/2024, 12:59

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a afirmat joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că, deși poporul israelian vrea pace, este imposibilă reluarea procesului diplomatic înainte de eliminarea terorismului, în timp ce Parlamentul European solicită armistițiu imediat în Fâșia Gaza și avansarea perspectivelor de creare a unui stat palestinian.

”Am un mesaj pentru toți vecinii noștri, în special pentru palestinieni: eu am pledat de ani de zile pentru pacea cu vecinii. Am spus acest lucru în sesiunea plenară a Congresului SUA pe 19 iulie, chiar înaintea războiului: terorismul este principalul impediment în calea spre pace. Nu poate fi acceptat terorismul, direct sau indirect, nu poate fi justificat, trebuie oprit în totalitate, fără niciun dubiu”, a declarat Isaac Herzog, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Președintele Israelului a precizat că poporul israelian își dorește pacea, subliniind însă că ”terorismul este inacceptabil”.

”Noi suntem o națiune iubitoare de pace. Vrem să ajungem la pace, israelienii depun eforturi pentru pace. Ne pasă de vecini, dar nu vrem să fim atacați, vrem să menținem bunăstarea și securitatea țării noastre”, a insistat Isaac Herzog.

Președintele Israelului a argumentat că, în contextul ofensivei din Fâșia Gaza, lansată ca ripostă la atacurile teroriste produse în Israel pe 7 octombrie 2023, cetățenii israelieni nu se pot gândi la procesul de pace în acest moment. În Fâșia Gaza sunt aproximativ 130 de ostatici israelieni.

”Dacă întrebăm un israelian de rând care este starea sa mentală, nimeni întreg la minte nu se gândește acum care va fi soluția unui acord de pace. Pentru că toată lumea vrea să știe: putem avea promisiunea siguranței reale în viitor? Orice israelian vrea să știe că nu va fi atacat în același mod din nord, din sud sau din est”, a subliniat Herzog, citat de cotidianul The Times of Israel.

Parlamentul European cere armistițiu în Fâșia Gaza și relansarea procesului de pace

Parlamentul European a adoptat joi, cu 312 voturi pentru, 131 împotrivă și 72 de abțineri, o rezoluție care prevede instituirea unui ”armistițiu imediat” între Israel și grupul islamist Hamas și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.

”Rezoluția cere o inițiativă europeană pentru relansarea soluției a două state și evidențiază necesitatea absolută de reluare imediată a procesului de pace”, anunță Parlamentul European.

Eurodeputații au reafirmat susținerea pentru dreptul Israelului de a se apăra, dar au condamnat riposta militară ”disproporționată” în Fâșia Gaza. De asemenea, Parlamentul European solicită intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și ”destructurarea organizației teroriste Hamas”.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise de militanți palestinieni în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți. În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 24.448 de morți și 61.504 răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

China îndeamnă Pakistanul și Iranul să înceteze confruntările militare /Iordania, suspectată că a efectuat bombardamente în Siria

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...