VIDEO | Istoria Parcului Grădina Icoanei (DOCUMENTAR)

Publicat: 15/06/2022, 19:00
Actualizat: 15/06/2022, 20:20

Grădina Icoanei este un parc mic și cochet, aproape de Piața Romană și Bulevardul Magheru. Biserica Anglicană, Teatrul Bulandra, Biserica Icoanei și Școală Centrală, construită de arhitectul Ion Mincu, se află în imediată vecinătate a parcului.

Grădina Icoanei a fost inaugurat în 1873. În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea „a Bulindroiului”, iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca „Balta de la Icoana”. Din această baltă, izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”. Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta. În 1872, Primăria a încheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei grădini pe „Maidanul Icoanei”, parc inaugurat în 1873. Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din sectorul 2, la adresa Piața Cantacuzino.

La intersecția dintre străzile A. D. Xenopol și Jean-Louis Calderon, în centrul Bucureștiului, se află intrarea principală a parcului istoric Grădina Icoanei. Vizitatorii parcului sunt întâmpinați de bustul lui Gheorghe Cantacuzino, primarul Capitalei din 1869 și, câțiva ani mai târziu, premier al României timp de două mandate. Parcul a fost inaugurat la trei ani după ce Cantacuzino își termina mandatul de edil al Bucureștiului, în 1873.

Într-un alt colț al Grădinei Icoanei se află bustul de bronz al lui Adrian Păunescu, poet care a locuit în apropierea parcului; bustul, realizat de sculptorii Ioan Deac-Bistrița și Dragoș Neagoe, a fost inaugurat în 2012.

Întreaga grădină a fost construită după planurile horticultorului elvețian Louis Leyvraz, care se ocupase pe atunci și de înfrumusețarea și întreținerea aleilor din Piața Teatrului Național, de grădina din fața Universității și de alte spații verzi din Capitală.

Înainte ca Grădina Icoanei să fie măcar o schiță pe-o foaie de hârtie, pe „maidanul Icoanei” se afla „Balta Bulindroiului”, de unde izvora Bucureștioara, unul dintre afluenții Dâmboviței. La acea vreme, grădina era la marginea orașului. Două dintre punctele principale ale parcului și împrejurimilor este Biserica Icoanei și teatrul Buleandra.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta și sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserică ortodoxă aflată în apropiere de bulevardul Magheru, lângă parcul „Grădina Icoanei”, în București. Prima mărturie despre aceasta biserică datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, fiind legată de numele ceaușului David Corbea Ceaus, un ofițer al Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu. Acest ofițer, dobândind o proprietate la marginea orașului, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, ridica o bisericuță de lemn, care îi va purta numele multă vreme. După anul 1682, când voievodul Constantin Brâncoveanu a dăruit acestei biserici o icoană cu Maica Domnului, biserica a început să fie cunoscută sub denumirea de „Biserica Icoanei”.

Actuala biserică, închinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construită din cărămida arsă și var, în anul 1784, de către nepotul lui Misail monahul, anume Panait Băbeanu. Odată cu biserica, au fost rezidite 12 chilii în care aveau să locuiască 24 de femei vaduve și sărace. În anul 1812, după trecerea la cele veșnice a ctitorului Panait Băbeanu, nepotul său, anume Pană, rămâne singurul îngrijitor al bisericii.

În perioada lui Pană Băbeanu, în urma cutremurului din anul 1838, biserica s-a surpat însă, prin îngrijirea lui, cu ajutorul enoriașilor, aceasta a fost rezidită.

Teatrul Bulandra a fost înființat în anul 1947 cu denumirea de Teatrul Municipal, primul teatru de stat din România, iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român. În toată istoria sa de 70 de ani, teatrul a primit invitații din țări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franța.

În 2021, parcul a fost renovat. Cele două fântâni ale parcului au fost complet schimbate, de la gresia folosită și până la elemente din structura lor. Aleile principale, acoperite inițial cu nisip, au fost placate acum cu un strat de calcar concasat, deasupra căruia s-a pus un strat de pietriș. Autoritățile au declarat că nisipul de acolo a fost înlocuit cu calcar pentru ca parcul să fie mai ușor de tranzitat cu bicicleta și trotineta. S-au realizat intervenții și asupra aleilor secundare, cele de la marginea parcului, pavate acum cu piatră cubică.

Reabilitarea parcului Grădina Icoanei a fost făcută în colaborare cu Ministerul Culturii și s-a încercat apropierea noului design al parcului, de ceea ce era el inițial în secolul XIX. Astfel, aleile drepte au revenit la forma inițială de poteci șerpuite, iar fântâna și pârâiașul amintesc de “Bucureștioara” de altă dată, oferind parcului un aer mistic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?