VIDEO Moara lui Assan, prima moară cu aburi din România (DOCUMENTAR)

Publicat: 19/08/2022, 21:30

Moara lui Assan a fost construită în anul 1853 și este prima moară cu aburi din România. Din păcate, acum se află într-un stadiu avansat de degradare.

Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii și Cultelor ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial. Moara a fost întemeiată de negustorii George Assan și Ion Martinovici.

Ansamblul de clădiri a suferit două mari distrugeri: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii și în ianuarie 2012, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal.

Moara a fost ridicată într-o perioadă când în București nu exista nici măcar o fabrică de cărămidă. Utilajele cu care s-a construit moara au fost aduse din Viena, iar transportul acestora pe Dunăre și apoi pe distanța Giurgiu-București dura aproape 30 de zile.

În anul 1865, George Assan rămâne fără asociatul său și astfel devine proprietar al fabricii. După moartea lui, în 1866, conducerea întreprinderii a rămas soției sale, Alexandrina, care o lasă apoi, în anul 1884, celor doi fii, Basile și Gheorghe. În 1894 a fost înființată de către cei doi o nouă secție de lacuri și culori, iar moara măcina la acea dată 7 vagoane de grâu în 24 de ore.

În registrele comerciale, Moara lui Assan era înregistrată ca ‘Societatea Anonimă „Fabricile Assan’ pentru industria și comerțul făinii, uleiurilor vegetale, lacurilor, culorilor și altor produse similare”.

După 1903, moara Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie, iar în luna iunie 1930 a fost transformată în Societate Anonimă pe acțiuni, sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri și culori, săpunuri și chit. Înainte ca moara să fie transformată în societate anonimă, frații Assan aveau 33 de lucrători, iar în ianuarie 1946, după război, fabrica avea 400 de funcționari și lucrători. Fabrica a avansat pe zi ce trece și a fost dotată cu cele mai noi utilaje și tehnologii, frații Assan fiind interesați de tot ceea ce era mai nou și mai bun în domeniul industrial.

Moara a fost naționalizată de comuniști în iunie 1948. În același an, odată cu confiscările ilegale ordonate de comuniști, a fost arestat și Basil Assan care la acea vreme era unic acționar al Fabricilor Assan.

Apoi moara nu a mai avut viață lungă. În anul 1995, au fost scoase cercevelele ferestrelor, lucrate în fier forjat, dar și alte elemente decorative din zinc și plumb de la acoperitoare și turnuri. Plăcile de identificare a monumentului au fost smulse, arhiva și mobilierul de valoare, rămas de la foștii proprietari ai fabricii au fost valorificate ilegal de anumite persoane. Mai mult decât atât, utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate și vândute la fier vechi.

Autoritatile locale, dar și alte instituții ale statului au sesizat ceea ce se întâmplă la Moara lui Assan, însă distrugerile nu au luat sfârșit.

În prima zi a anului 2012, acoperișul construcției a căzut și, odată cu el, unul dintre pereți. Prăbușirea a fost cel mai probabil provocată de furturile de materiale produse de oameni ai străzii.

Tot în anul 2012, clădirea a fost afectată de încă un incendiu. Incendiul a izbucnit la nivelul acoperișului unui turn al fostei fabrici de ulei din complex. În plus, un an mai târziu, un alt perete s-a prăbușit tot din cauza furturilor de fier vechi din structura de rezistență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?