VIDEO – REPORTAJ | Grindina de duminică a fost atât de mare încât nu s-a topit nici luni. La Urzicuța, oamenii au făcut atacuri de panică

Publicat: 30/05/2022, 15:48

Furtuna și grindina de duminică seara au distrus sute de hectare de culturi agricole și pomi fructiferi în județul Dolj. În localitatea Urzicuța, cea mai afectată de grindină, a fost prăpăd, spun localnicii. Stratul de gheață de pe sol a ajuns să depășească 15 centimetri, mai mare decât cel de zăpadă de iarna trecută.

Localnicii din comuna Urzicuța, județul Dolj, au văzut abia în această dimineață proporția dezastrului lăsat în urmă de furtună și grindină. La o primă evaluare, aproximativ 200 de hectare de culturi agricole au fost distruse.  Oamenii spun că pierderile sunt uriașe, iar cei mai mulți dintre ei nu aveau plantațiile asigurate.

Grindina a fost atât de mare încât nu se topise nici luni.

„A fost stratul de gheață foarte mare și nu aveau cum să scape. Grâul este scuturat și nu se mai poate face absolut nimic. Este ras tot la pământ. S-a albit tot pământul. Nu a răms în grădini absolut nimic. (…)Avem culturi diversificate: cultura de porumb și floarea soarelui sunt afectate în proporție de 80%, cultura de grâu care este distrusă în proporție de 90% și cea de rapiță cam 60%. Nu avem asigurare”, a povestit o fermieră din localitatea Urzicuța.

Și grădinile au fost aproape complet compromise. Plantațiile de legume au fost puse la pământ și nici măcar cele din solarii nu au scăpat. “S-a dus tot! Frunzele, merele din pom! Nu mai nimic. Grădina… nu mai e nimic de ea pentru că a dat de ziceai că sparge țigla. Nu a dat și ea cinci minute, a dat o jumătate de oră. Era alb pe jos de la grindină”, a spus un localnic.

60-70% din culturile agricole și grădinile localnicilor au fost afectate

Autoritățile locale din Urzicuța au început să inventarieze pagubele și au anunțat că 60-70% din culturile agricole și grădinile localnicilor au fost afectate.

“Avem tarlale 100% compromise, altele în proporție 60%-70%, altele mai puțin. Situația este foarte gravă. Acum facem un bilanț exact și vom face toate demersurile către Prefectura Dolj și Guvern în speranța că fermierii vor fi despăgubiți pentru că nu au asigurări. Noi, la primărie, nu îi putem despăgubi”, a precizat Florentin Panduru, primarul comunei Urzicuța.

Am zis că e sfârșitul lumii. A durat cam 15-20 de minute piatra

Edilul a mai precizat că 15 persoane au sunat și au cerut ajutor pentru că au făcut atac de panică. De altfel, oamenii spun că nu au mai văzut așa ceva niciodată.

“A început cu piatră mare și multă. Am zis că e sfârșitul lumii. A durat cam 15-20 de minute piatra. A fost prăpăd. Acum e dezastru. Nu mai e nimic și vie, și ardei, și roșii. E prăpăd. Pe cine să ne supărăm?! Nu avem ce să facem”, a mai spus o localnică.

Ploaia și grindina au afectat mai multe localități din județul Dolj. O comisie de la Prefectură va face un bilanț și va transmite datele către Guvern.  În Craiova, sistemul de canalizare nu a mai făcut față, iar apa ajus să atingă peste o jumătate de metru pe mai multe străzi.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anul citeste mai mult