Avertizări meteo de ploi, frig, vânt și polei. Ce zone sunt vizate

Avertizări meteo de ploi, frig, vânt și polei. Ce zone sunt vizate
Sursa foto - ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 10/02/2021, 15:32

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri trei avertizări tip Cod galben de ploi abundente, intensificări ale vântului și polei.

Totodată, potrivit meteorologilor, de joi până vineri, întreaga țară va fi sub cod galben de răcire accentuată a vremii, după cum informează Adevărul.

Astfel, potrivit ANM, începând de miercuri de la ora 14:00 și până joi la ora 12:00 este în vigoare un cod galben care vizează Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Meridionalilor.

În aceste zone se vor înregistra precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că în această perioadă se vor acumula cantităţi de apă de 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp.

Ploile vor favoriza topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă. Va ploua pe arii extinse şi pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10-20 l/mp, spun meteorologii.

Cod galben de polei

ANM mai avertizează că, de joi dimineață de la ora 06:00 și până la ora 12:00 va fi cod galben în vestul și nord-vestul țării, unde se vor înregistra ploi și depuneri de polei pe arii extinse.

Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, cu intensificări ale vântului. Depuneri de polei se vor înregistra pe arii restrânse și în nordul Moldovei.

Cod galben de răcire accentuată a vremii

De joi, de la ora 12:00, până vineri la ora 12:00, va fi valabil un cod galben de răcire accentuată a vremii.

Vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile țării, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri va fi ger înn vestulm nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi zonele montane, apoi şi în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei şi se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau gheţuş.

ANM anunță că vântul va înregistra intensificări în întreaga țară, amplificând senzația de frig. Vântul va avea viteze de 55-65 de km/h și temporar peste 70-80 km/h, mai ales în regiunile din sud-vestul, centrul, estul și sud-estul țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase