Cod galben de vijelii și ploi torențiale în 15 județe. Avertizarea, valabilă până la ora 22:00

Cod galben de vijelii și ploi torențiale în 15 județe. Avertizarea, valabilă până la ora 22:00
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/07/2021, 12:10

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o atenționare de tip cod galben de vijelii și ploi torențiale, valabilă pentru 15 județe din vestul și nord-vestul țării.

Atenționarea meteo de tip cod galben este valabilă de sâmbătă dimineață până la ora 22:00.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali, sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…40 l/mp.

ANM precizează că astfel de fenomene se vor semnala şi în restul Banatului, Crişanei, Maramureşului, precum şi în nordul şi vestul Transilvaniei, dar pe arii mai restrânse.

Trei judeţe, respectiv Caraş-Severin, Hunedoara şi Alba, sunt vizate în totalitate de atenţionarea meteorologilor, iar pe anumite zone judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Gorj, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Timiş şi Vâlcea.

Disconfortul termic se va menține ridicat, sâmbătă și duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptâmânii viitoare va fi în intensificare și extindere.

Caniculă și instabilitate atmosferică în București

ANM a emis și o prognoză pentru Capitală, în care atrage atenția că bucureștenii vor avea parte de caniculă și disconfort termic, dar și intervale cu averse și descărcări electrice până duminică seara.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 6 iulie, ora 10:00 – 7 iulie, ora 9:00, indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi temporar noros şi, îndeosebi după-amiaza şi seara, vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 31 – 32 de grade, iar cea minimă de 18 – 19 grade.

De asemenea, în perioada 7 iulie, începând cu ora 09:00 și până pe 11 iulie la ora 21:00, vremea în Capitală va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere în acest interval.

În a doua parte a zilelor de miercuri, 7 iulie și joi, 8 iulie, probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului) va fi ridicată.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 33 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 21 de grade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase